Oranje al negentien jaar zonder zege op 'eerste rivaal'

Reacties

In de aanloop naar elke interland van het Nederlands elftal duikt Voetbal International in de statistieken. Telkens staan we stil bij acht feiten. Deze keer aandacht voor de vriendschappelijke wedstrijd tegen België (aftrap 20.45 uur).

Oranje al negentien jaar zonder zege op 'eerste rivaal'

• Oranje en België staan voor de 126ste keer tegenover elkaar in de Derby der Lage Landen. Met 55 overwinningen en 41 nederlagen heeft Nederland een positieve balans. De confrontatie leverde 29 keer geen winnaar op. Oranje kwam tot 278 doelpunten in al die wedstrijden, zestig meer dan de Belgen, die als de eerste 'rivaal' van Nederland gelden.

• De eerste ontmoeting tussen de buurlanden dateert van 30 april 1905 en was tevens de eerste interland die Nederland ooit speelde. Dankzij vier goals van Eddy de Neve won Oranje met 1-4. De Belgische treffer kwam op naam van de Nederlander Ben Stom, die zijn eigen doelman passeerde.

• De laatste confrontatie dateert alweer van 15 augustus 2012. Hoewel Oranje een kwartier voor tijd nog een 1-2 voorsprong koesterde, ging de ploeg van de teruggekeerde bondscoach Louis van Gaal met 4-2 onderuit. Ricardo van Rhijn, Stefan de Vrij, Nick Viergever, Bruno Martins Indi en Adam Maher debuteerden die dag.

Danny Blind: dramatisch op dreef voor eigen publiek.
Danny Blind: dramatisch op dreef voor eigen publiek.

• Oranje wacht al zes duels op een overwinning op België. De laatste twee edities van de Derby der Lage Landen mondden uit in een triomf voor De Rode Duivels en de vier duels daarvoor resulteerden in een remise. Op 6 september 1997 won Nederland voor het laatst van de Belgen. Dankzij goals van Jaap Stam, Patrick Kluivert en Dennis Bergkamp sleepte Oranje in De Kuip een 3-1 zege (Lorenzo Staelens scoorde voor de bezoekers) uit het vuur.

• Danny Blind fungeert nu ruim een jaar als bondscoach van Oranje. Wat in het oog springt, is dat hij 'uit' beter presteert dan 'thuis'. Op vreemde bodem boekte Nederland in het tijdperk-Blind vijf zeges, twee remises en één nederlaag. Voor eigen publiek werd alleen van Wit-Rusland gewonnen en gingen de overige vijf duels verloren.

• Wesley Sneijder staat voor zijn 125ste interland, waarmee hij het record van Edwin van der Sar tot op vijf caps nadert. De 32-jarige middenvelder debuteerde op 30 april 2003 in Oranje tijdens een oefenduel met Portugal (1-1). Sneijder won tachtig interlands, speelde er twintig gelijk en verloor er 24. Het hoogste aantal nederlagen dat een Oranje-international ooit leed is 25. Puck van Heel heeft dat negatieve record in handen.

• Liefst drie spelers kunnen in De Arena hun debuut maken in Oranje: Marvin Zeegelaar, Bart Ramselaar en Joshua Brenet. Onder Blind beleefden al elf spelers hun vuurdoop, van Jairo Riedewald in september 2015 tegen Turkije tot Rick Karsdorp in oktober 2016 tegen Wit-Rusland.

• Vincent Kompany kan zijn eerste interland in ruim een jaar spelen. De dertigjarige verdediger kwam op 13 oktober 2015 voor het laatst in actie in de Belgische nationale ploeg, tegen Israël (3-1 winst). Door blessureleed moest aanvoerder Kompany onder meer het EK in Frankrijk missen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.