Alleen Sneijder en Steek kunnen revanche halen tegen Belgen

Reacties

De spelers van het Belgische nationale elftal zullen woensdagavond raar opkijken als ze de opstelling van het Nederlands elftal zien. Van de elf waar de Belgen vier jaar geleden met 4-2 van wonnen, zijn alleen Maarten Stekelenburg en Wesley Sneijder nog over.

Alleen Sneijder en Steek kunnen revanche halen tegen Belgen

Het duel met België op 15 augustus 2012 staat in het teken van de rentree van Louis van Gaal als bondscoach van het Nederlands elftal. Voor Oranje is het de eerste wedstrijd na het dramatisch verlopen EK 2012, waarin de ploeg na drie nederlagen al in de groepsfase werd uitgeschakeld. België was ondanks een sterke selectie überhaupt niet aanwezig op het eindtoernooi en had maar één doel voor ogen: plaatsing voor het WK in Brazilië. Het is duidelijk: de belangen zijn groot bij de eerste Derby der Lage Landen sinds acht jaar.

Van Gaal stuurt in het Koning Boudewijnstadion acht dezelfde namen het veld in als in het treffen met Portugal in de laatste groepswedstrijd van het EK. Alleen Ricardo van Rhijn, John Heitinga en Luciano Narsingh zijn nieuwe gezichten. De andere acht, te weten Maarten Stekelenburg, Joris Mathijsen, Jetro Willems, Nigel de Jong, Rafael van der Vaart, Wesley Sneijder, Arjen Robben en Klaas-Jan Huntelaar verschijnen gewoon aan de aftrap. Het is de laatste keer, blijkt later.

Oranje begint het duel met de zuiderburen dramatisch, wordt volledig overlopen en komt verdiend op achterstand door een doelpunt van Christian Benteke. In de rust grijpt Van Gaal in en brengt hij vier debutanten in het veld, waaronder Bruno Martins Indi. De Feyenoorder eist een onverwachte hoofdrol op en is betrokken bij twee treffers van Narsingh en Huntelaar, waardoor Oranje na tien minuten ineens weer op voorsprong staat.

De basiself van het Nederlands elftal op 15 augustus 2012 tegen België. Staand (van links naar rechts): Maarten Stekelenburg, Nigel de Jong, John Heitinga, Joris Mathijsen, Klaas-Jan Huntelaar. Gehurkt: Jetro Willems, Ricardo van Rhijn, Luciano Narsingh, Wesley Sneijder, Rafael van der Vaart, Arjen Robben.
De basiself van het Nederlands elftal op 15 augustus 2012 tegen België. Staand (van links naar rechts): Maarten Stekelenburg, Nigel de Jong, John Heitinga, Joris Mathijsen, Klaas-Jan Huntelaar. Gehurkt: Jetro Willems, Ricardo van Rhijn, Luciano Narsingh, Wesley Sneijder, Rafael van der Vaart, Arjen Robben.

Uiteindelijk gaan de Belgen er toch met de verdiende winst vandoor door binnen vijf minuten drie keer te scoren. Van Gaal heeft genoeg gezien: het is tijd om door te selecteren. 'In de eerste helft heb ik het elftal van de oudere spelers laten spelen. In de tweede helft de jongere spelers, daar was de organisatie veel beter verzorgd. Deze wedstrijd leert ons iets', laat de trainer achteraf zijn plannen al doorschemeren.

Het blijkt het einde van het tijdperk van de gouden generatie, die twee jaar eerder nog de WK-finale speelde. Het centrale verdedigingsduo Mathijsen-Heitinga, dat woensdag voorafgaand aan het treffen met België afscheid neemt, speelt voor de 58ste en laatste keer samen, net als Van der Vaart en Sneijder op het middenveld. In plaats daarvan spelen in de volgende interland tegen Turkije onder anderen Kevin Strootman en Martins Indi en debuteren Jordy Clasie en Daryl Janmaat.

Om uiteenlopende redenen zijn Wesley Sneijder en Maarten Stekelenburg de enigen die vier jaar na het duel in het Koning Boudewijnstadion opnieuw aan de aftrap zullen verschijnen. Van de selectie van toen kregen verder alleen Bas Dost, Jeremain Lens, Martins Indi en Michel Vorm een oproep van Blind.

Van Rhijn is volledig uit beeld en speelde in 2014 zijn laatste interland, Heitinga en Mathijsen kwamen nog een enkele keer in actie, maar zijn inmiddels beiden gestopt met voetballen, terwijl Willems door bondscoach Danny Blind gepasseerd is vanwege zijn vorm. Op het middenveld zijn Nigel de Jong en Van der Vaart al jaren uit beeld en in de spits heeft Huntelaar de concurrentiestrijd verloren van Vincent Janssen. Narsingh is gepasseerd, terwijl de pas net van een blessure herstelde Robben het duel met de Belgen aan zich voorbij laat gaan.

Opstelling Nederlands elftal tegen België
15 augustus 2012 9 november 2016 (vermoedelijk)
Maarten Stekelenburg Maarten Stekelenburg
Ricardo van Rhijn Joël Veltman
John Heitinga Jeffrey Bruma
Joris Mathijsen Virgil van Dijk
Jetro Willems Daley Blind
Rafael van der Vaart Georginio Wijnaldum
Nigel de Jong Stijn Schaars/Jordy Clasie
Wesley Sneijder Davy Klaassen
Luciano Narsingh Jeremain Lens
Klaas-Jan Huntelaar Vincent Janssen
Arjen Robben Wesley Sneijder

Hoe anders is de situatie bij België, waar liefst twaalf van de zestien spelers die in 2012 in het veld kwamen ook woensdag bij de selectie zitten. Thibaut Courtois, Jan Vertonghen, Axel Witsel, Eden Hazard, Kevin Mirallas en Benteke hadden vier jaar geleden een basisplaats, terwijl Toby Alderweireld, Kevin De Bruyne, Mousa Dembélé, Romelu Lukaku en Dries Mertens invielen.

Hoewel de selectie dus grotendeels intact is gebleven, zijn de Belgen inmiddels gestegen van plaats 53 naar plaats 4 op de FIFA-ranking. Het is voor nummer twintig Oranje te hopen dat de revanche-gevoelens bij Sneijder en Stekelenburg sterk genoeg zijn om weerstand te bieden aan de furie van de Rode Duivels.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.