Martins Indi heeft geleerd van rode kaart die alles veranderde

Reacties

Bruno Martins Indi werd sinds zijn dramatische rode kaart tegen IJsland niet meer opgeroepen voor het Nederlands elftal, maar kreeg na de afmelding van Terence Kongolo toch weer een uitnodiging van bondscoach Danny Blind. De verdediger van Stoke City heeft lering getrokken uit het verleden.

Martins Indi heeft geleerd van rode kaart die alles veranderde

Ruim een jaar geleden was het nog ondenkbaar dat Martins Indi veertien maanden onafgebroken niet in actie zou komen voor Oranje. Sinds zijn debuut tegen België op 15 augustus 2012 speelde de voormalig Feyenoord-speler in 31 van de veertig interlands mee. Aan zijn interlandloopbaan kwam echter een abrupt einde toen hij op 3 september 2015 met een slaande beweging richting Kolbeinn Sigthórsson de EK-missie van Oranje gedoemd maakte om te mislukken.

Het Nederlands elftal kwam de rode kaart van Martins Indi en het geblesseerd uitvallen van Arjen Robben even daarvoor niet meer te boven en verloor in De Arena met 1-0 van IJsland. Blind nam het zijn verdediger enorm kwalijk. 'Ik weet niet wat hem bezielt', foeterde de bondscoach na afloop. 'Het is heel kwalijk als je weet waarom het gaat. Bij profvoetbal hoor je je te beheersen. En hij zat redelijk in de wedstrijd. Hier was geen enkele aanleiding voor.'

Gesloten boek
Ook zonder Martins Indi kon Nederland het vege lijf in de EK-kwalificatiereeks niet meer redden. Pijnlijke nederlagen tegen Turkije (3-0) en Tsjechië (2-3) maakten het debacle compleet en voor een aantal internationals, onder wie Robin van Persie en Klaas-Jan Huntelaar, lijkt het boek bij Oranje gesloten. Dat leek voor BMI ook het geval, maar toch is hij er niet weer bij. 'Zand erover, ik ben terug en daar ben ik heel bij mee', zegt de linkspoot tegen het ANP.

Bruno Martins Indi in voor hemzelf en Oranje gelukkiger tijden: na afloop van het behalen van de bronzen plak op het WK 2014 met Stefan de Vrij aan zijn zijde.
Bruno Martins Indi in voor hemzelf en Oranje gelukkiger tijden: na afloop van het behalen van de bronzen plak op het WK 2014 met Stefan de Vrij aan zijn zijde.

De rode kaart die als een donkere wolk boven zijn interlandloopbaan hangt, noemt hij 'een negatief moment dat veel invloed heeft gehad'. 'Maar dat is iets uit het verleden. We moeten verder, ik kijk vooruit', zegt Martins Indi twee dagen voor het oefenduel met België. Ondanks een periode van afwezigheid van ruim een jaar, ligt er immers nog genoeg in het verschiet bij Oranje. Hij is nog altijd maar 24. 'Ik wil mijn steentje eraan bijdragen dat we naar het WK van 2018 gaan.'

Martins Indi was er al bij op het WK in Brazilië, toen Oranje verrassend de derde plek haalde. Het deed pijn dat Blind hem meer dan een jaar negeerde. 'Maar ik probeer altijd om positief uit negatieve dingen te komen. Dat is me ook nu gelukt. Ik heb er lering uit getrokken. Dat heeft geresulteerd in hoe ik nu speel.' En dus mag hij zich weer international noemen. Martins Indi was blij verrast toen zijn manager hem het nieuws vertelde. 'Mijn harde werken is toch beloond.'

Bekijk in ons video-archief alle interviews met Oranje-internationals in Noordwijk.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.