Ontketende Messi zet Spaanse titelstrijd op z'n kop

Reacties

De 23ste speelronde in de Primera División gaat vrijdag om 20.45 uur van start. VI-redacteur Tim Vos blikt vooruit. De spanning in de Spaanse titelstrijd is in de eerste weken van 2015 volledig terug.

Ontketende Messi zet Spaanse titelstrijd op z'n kop

Er staan voor komend weekend weliswaar geen topduels op het programma in de Primera División, maar desondanks is de spanning in de Spaanse titelstrijd om te snijden. Het in de eerste seizoenshelft oppermachtige Real Madrid bleek de afgelopen weken ook zijn kwetsbaarheden te hebben, terwijl Barcelona dankzij de helemaal opgeleefde Lionel Messi een dreigende sportieve crisis heeft afgewend en weer op volle toeren draait.

Omdat beide clubs de komende weken geen loodzwaar programma hebben – met de uitwedstrijd van Real op 7 maart tegen Athletic Bilbao wellicht als uitzondering – zou het echter wel even kunnen duren voordat een van beide aartsrivalen een nieuwe tik uitdeelt in de titelrace. Het eerste echt testmoment is pas op 22 maart als in Camp Nou de tweede Clásico van het seizoen gepland staat.

In aanloop naar die ultieme krachtmeting zou Barcelona zich zomaar eens kunnen presenteren als de voornaamste titelkandidaat. Nadat de Blaugranas op 4 januari dankzij een wanvertoning op bezoek bij Real Sociedad nog met 1-0 hadden verloren, leek de ploeg van trainer Luis Enrique kansloos, maar sindsdien boekte Barça aan de hand van Messi de ene na de andere zege. De verhalen over zijn naar verluidt slechte verhouding met Luis Enrique verstomden in rap tempo.

Cristiano Ronaldo buigt het hoofd tijdens de voor Real desastreus verlopen stadsderby tegen Atlético (4-0 verlies).
Cristiano Ronaldo buigt het hoofd tijdens de voor Real desastreus verlopen stadsderby tegen Atlético (4-0 verlies).

In een rol vanaf de rechterkant vindt Messi in 2015 het net met groot gemak. De 27-jarige Argentijn scoorde in de laatste vijf competitieduels alleen al acht keer en schoot ook in vier Spaanse bekerwedstrijden nog driemaal met scherp. Het heeft niet alleen tot gevolg dat Barcelona in januari en februari tien overwinningen op rij boekte, maar ook dat Messi tot dusverre gelijke tred houdt met zijn recordschema van 2012. Destijds stond zijn teller na tien duels op dertien treffers.

Of Messi zijn kalenderproductie van drie jaar terug (79) gaat evenaren, valt nog te bezien, maar hij heeft in ieder geval al een flinke voorsprong opgebouwd op Cristiano Ronaldo. De onlangs dertig jaar geworden sterspeler van Real Madrid maakte sinds de jaarwisseling pas vier doelpunten. Na het in ontvangst nemen van de FIFA Ballon d'Or is Ronaldo ver verwijderd van de topvorm die hij in grote delen van 2014 etaleerde, toen hij met 56 goals in clubverband nog maatgevend was.

Tekenend voor de terugval van de Wereldvoetballer van het Jaar was zijn rol in de schaduw tijdens de stadsderby tegen Atlético van afgelopen zaterdag. Het door blessures verzwakte Real ging met 4-0 keihard onderuit in het Estadio Vicente Calderón. Ronaldo was onzichtbaar. Het betekende niet alleen dat de in 2014 nog zo ongenaakbare ploeg van trainer Carlo Ancelotti de voorsprong op Barcelona zag slinken tot één punt, maar het was ook alweer de derde nederlaag van 2015.

Er is maar één conclusie mogelijk: sinds de jaarwisseling zijn de rollen in Spanje volledig omgedraaid. Van het Real dat in 2014 nog 22 wedstrijden op rij won, blijft na het langdurig wegvallen van Luka Modric, Sergio Ramos en James Rodríguez steeds minder over. En terwijl Ronaldo zoekende is naar zijn topvorm, schiet Messi de ballen weer als vanouds tegen de touwen voor een ontketend Barcelona. Met Atlético als niet te onderschatten outsider beloven het nog drie heel interessante maanden te worden.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.