Onderzoek naar handelwijze oud-topmannen FC Twente

Reacties

Joop Munsterman en Aldo van der Laan worden aansprakelijk gesteld, indien blijkt dat ze FC Twente schade hebben berokkend door onbehoorlijk bestuur. De gemeente doet onderzoek naar de governance binnen de geplaagde club, ofwel de wijze van besturen en de kwaliteit van het toezicht daarop.

Onderzoek naar handelwijze oud-topmannen FC Twente

FC Twente verkeert in grote financiële moeilijkheden en heeft zich voor een reddingsoperatie gewend tot de gemeente Enschede. De gemeenteraad moet zich maandag 14 december uitspreken over een voorstel van B en W waarin Enschede zich garant stelt voor 32 miljoen euro. Met die garantstelling kan FC Twente gemakkelijker geld lenen bij een commerciële geldverstrekker. Daarvan wordt een eerdere lening van de gemeente van zeventien miljoen euro vervroegd afgelost en de overige vijftien miljoen wendt de club aan voor de herstructurering van de schuldpositie.

In ruil voor de garantstelling doet FC Twente afstand van het eigendomsrecht van De Grolsch Veste, waarvan de aandelen worden ondergebracht in een stichting. De club gaat het stadion jaarlijks huren voor tweeënhalf miljoen euro. Voor het geval FC Twente niet aan de huurverplichtingen kan voldoen, heeft de gemeente stevige zekerheidsstellingen afgedwongen. De gemeente krijgt claimrechten op inkomsten van Twente uit de Twentse Ondernemers Sociëteit (zo'n twee miljoen euro per seizoen), alsook de tv-gelden (6,2 miljoen over het lopende seizoen).

Verdient de club in één seizoen meer dan vier miljoen euro aan transfers, dan gaat de meeropbrengst in een depot bij de gemeente. Dat is ook het geval als FC Twente meer dan 750 duizend euro winst in één seizoen maakt. De gemeente eist verder dat het niet langer mogelijk is dat commissarissen van FC Twente met privégeld in de club zitten. In het verleden waren onder anderen Munsterman en Van der Laan medefinancier van de transfersom van middenvelder Felipe Gutiérrez. Als onderdeel van de overeenkomst verplicht FC Twente zich elk kwartaal rapportage uit te brengen aan de gemeente.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.