Onderzoek bevestigt aanwezigheid matchfixing in Nederland

De onderzoeksresultaten van het onderzoek naar matchfixing, in opdracht van minister van Volkshuisvesting, Welzijn en Sport (VWS) Edith Schippers, zijn dinsdag gepresenteerd. In Den Haag luidde de conclusie als volgt: matchfixing doet zich óók in Nederland voor. Nieuw is dat gegeven overigens niet.

Onderzoek bevestigt aanwezigheid matchfixing in Nederland

Onderzocht is op welke schaal het fixen van wedstrijden in Nederland plaats heeft. Tevens zijn er aanbevelingen gedaan voor de aanpak van het probleem. Zoals ook al bekend zet de KNVB vol in op de bestrijding van het probleem.

Hoewel de KNVB het rapport nog verder moet bestuderen komen de bevindingen overeen met wat al in Zeist bekend was: geen enkele competitie is immuun voor matchfixing. Namen en rugnummers van Nederlandse betrokkenen of clubs werden er evenwel niet genoemd.

Gevaarlijke cocktail
'Al geruime tijd zeggen we dat geen enkele competitie immuun is voor matchfixing', licht Gijs de Jong (foto), competitiemanager van de KNVB toe. 'Dit wordt nu onderstreept door de onderzoeksresultaten. Eerder onderzoek heeft uitgewezen dat hoge winsten, een lage pakkans en relatief lage straffen een gevaarlijke cocktail vormen. Een serieuze bedreiging voor onze sport. Het is dan ook goed om te zien dat bij politie en justitie capaciteit wordt vrijgemaakt.'

De Jong: 'De integriteit van de competities is ons hoogste goed; samen moeten we dit zien te bewaken. De KNVB heeft het puzzelstukje als het gaat om zaken die het spel raken. Met informatie van het ministerie, het OM, de kansspelautoriteit en bijvoorbeeld de FIOD moet inzicht ontstaan in wie er gokverslaafd zijn, wie er schulden hebben en wie criminele activiteiten ontplooien. Pas als je alles naast elkaar legt, wordt het totaalplaatje duidelijk.'

De KNVB gaat ook de informatie van de clubs, arbiters en spelers, waarvan een deel betrokken werd bij het onderzoek, intensiveren.

Duitsland
Dit weekend verschenen berichten vanuit Duitsland waar werd gemeld door officier van justitie Andreas Bachmann dat er in 2009 in het Nederlandse betaalde voetbal vier duels gemanipuleerd zijn. Bovendien vulde hij aan dat in de jaren daarna in Europa drie keer een Nederlandse ploeg met opzet is benadeeld.  De Jong gaf dit weekend tegenover VI ook al aan nu eens echt door te willen pakken met het bestrijden van dit probleem.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen