De Jong over matchfixing: 'Nu eens echt goed doorpakken'

In Duitsland heeft officier van justitie Andreas Bachmann voor opschudding gezorgd. Hij onthulde dat er in 2009 in het Nederlandse betaalde voetbal vier duels gemanipuleerd zijn. Bovendien vulde hij aan dat in de jaren daarna in Europa drie keer een Nederlandse ploeg met opzet is benadeeld.

De Jong over matchfixing: 'Nu eens echt goed doorpakken'

Vanuit Bochum komen nu al jaren signalen dat er ook Nederlandse vertakkingen zijn in het matchfix-circuit. Tijdens de laatste grote Europol-conferentie werd er al op gewezen dat vijf landgenoten op waren gedoken in het Duitse onderzoek.

KNVB-manager competitiezaken Gijs de Jong zit er bovenop, maar is verrast door het nieuws. Bachmann wilde geen verdere details geven, maar zijn timing kan niet los gezien worden van het onderzoek in Nederland. In opdracht van minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) Edith Schippers wordt volgende week een onderzoek naar matchfixing gepresenteerd.

'Ik weet hier echt niets van', vertelt hij aan Voetbal International. 'Maar ik heb nu al zoveel quotes gezien. Als dit echt iemand van justitie betreft, dan zou ik het toch erg fijn vinden als de onderste steen een keer boven kwam. Het zou wel uitermate vervelend zijn als we weer in een schemergebied blijven hangen.'

'Prima dat hij dit bij de media roept, maar dan begrijp ik niet waarom dit niet bij de Nederlandse justitie bekend is', gaat De Jong verder. 'We nemen matchfixing uitermate serieus, maar ik wil wel graag weten wat feiten zijn en wat fictie is. Wat mij betreft wordt er nu een keer echt doorgepakt.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen