Conclusie rapport matchfixing uitgesteld naar september

Het langverwachte onderzoek naar matchfixing wordt pas begin september gepresenteerd. Aanvankelijk was het de bedoeling om afgelopen week al met de uitkomsten naar buiten te komen.

Conclusie rapport matchfixing uitgesteld naar september

De onderzoekers Toine Spapens en Marjan Olfers hebben onder meer een enquête afgenomen onder de Nederlandse profvoetballers. De PvdA vindt dat het allemaal veel te traag gaat en heeft vorige week opheldering gevraagd aan de verantwoordelijke ministers. De leden Tjeerd van Dekken en Mei Li Vos hebben daarover schriftelijke vragen ingediend.

'Dit duurt mij allemaal veel te lang', zegt Van Dekken die al medio 2012 met een geluidstape aanklopte bij Justitie. 'Het is ook alweer een jaar geleden dat er een onderzoek naar matchfixing is aangekondigd. Als het zo lang moet duren, ga ik er maar vanuit dat er wel iets aan de hand is. Na de verhalen uit de tenniswereld is maar weer eens duidelijk geworden dat Justitie dit echt serieus moet nemen.'

Nadat eerder de internationale spelersvakbond van de voetballers FIFPro via een uitgebreid rapport al aantoonde dat spelers worden mishandeld en geïntimideerd, kwam recentelijk tennisser Robin Haase naar buiten. Ook hij is bedreigd door de gokmaffia.

ProstitueesInternationaal lopen er verschillende rechtszaken over manipulatie in het voetbal. Bijna dagelijks duiken er nieuwe schandalen op. Een van de opmerkelijkste verhalen kwam naar voren in de rechtbank van Singapore, waar bleek dat de leider van een goksyndicaat drie scheidsrechters omkocht met prostituees en hen instrueerde aan de hand van 25 Youtube filmpjes.

In Nigeria waren er uitslagen van 79-0 en 67-0. Dichter bij huis was het de afgelopen weken ook weer raak. Er moeten acht verdachte voetballers en drie clubs voor de tuchtcommissie van de Italiaanse voetbalbond verschijnen en Fenerbahçe, de club van Dirk Kuijt, werd door de UEFA geschorst voor Europees voetbal.

Eerder dit jaar berichtte Europol over 680 verdachte wedstrijden. Een probleem blijft de bewijslast. Dat is ook waar Spapens en Olfers tegenaan lopen en waarover ze begin september verslag zullen doen. (Iwan van Duren & Tom Knipping)

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen