Strijd tegen matchfixing komt meer en meer op gang

Honderden voormalige profvoetballers zijn benaderd om mee te doen aan een enquête over matchfixing. De commissie die in opdracht van de regering onderzoek doet, heeft daartoe het pensioenfonds CFK benaderd.

Strijd tegen matchfixing komt meer en meer op gang

Aangezien alle profvoetballers daarin geld sparen, beschikt die instantie over alle contactgegevens. Gezien het belang van het onderzoek heeft het CFK ingestemd en inmiddels de aangesloten ex-spelers gevraagd op een speciaal gecreëerde website de vragenlijst in te vullen. Op die manier blijven ze anoniem.

In de enquête vraagt de onderzoekscommissie onder meer of de voetballers ooit zijn benaderd om mee te werken aan matchfixing, of dat ze in de kleedkamer ervan hebben gehoord. Eerder werd bekend dat ook de topamateurs waren gevraagd om hun medewerking.

Het is niet bekend of de huidige profspelers eveneens daartoe zijn uitgenodigd. Logischerwijs zou dat via de spelersvakbond VVCS moeten lopen. De resultaten van het onderzoek moeten komende zomer bekend worden. Op 22 mei staat in de Tweede Kamer een overleg op de agenda over matchfixing.

Woensdag maakte minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (foto) ook al bekend een voorbereidend onderzoek door het Openbaar Ministerie te laten uitvoeren naar matchfixing in ons land. Tot voor kort vond Opstelten dat de KNVB zelf verantwoordelijkheid droeg om manipulatie tegen te gaan, maar de KNVB heeft niet de middelen om de strijd aan te binden met criminele organisaties. In andere landen kwamen omkoopschandalen ook pas aan het licht toen politie en justitie ingrepen.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen