Nu al productiefste WK-kwalificatiereeks ooit van Oranje

Dankzij de 8-1 overwinning op Hongarije is Nederland bezig aan zijn productiefste WK-kwalificatiereeks ooit. Daarmee verbetert bondscoach Louis van Gaal zijn eigen record uit de kwalificatie voor het WK 2002. Destijds scoorde Oranje dertig keer en met een wedstrijd voor de boeg staat Nederland nu al op 32 doelpunten.

Nu al productiefste WK-kwalificatiereeks ooit van Oranje

In de EK-kwalificatiereeks voor het EK 2012 werd onder trainer Bert van Marwijk nog meer gescoord. Toen scoorde Oranje 37 maal en incasseerde het acht tegentreffers.

De doelpuntenproductie van Oranje in deze kwalificatiereeks wordt ook door andere Europese landen niet geëvenaard. Nederland scoorde een goal meer dan achtervolger Duitsland, dat 31 doelpunten produceerde. Bosnië-Herzegovina en Engeland volgen met 29 treffers op gepaste afstand. De rest komt bij lange na niet aan de productie van Oranje.

Meest scorende landen tijdens WK-kwalificatie Europa

Positie Land Doelpunten
1. Nederland 32
2. Duitsland 31
3. Bosnië-Herzegovina 29
Engeland 29
5. Oekraïne 20

Ook qua doelsaldo is Nederland koploper in de huidige kwalificatiereeks. Nederland staat 27 goals in de plus, waarmee het Engeland, dat een doelsaldo van 25 heeft, voorblijft. Duitsland (+24), Bosnië-Herzegovina (23) en Oekraïne (16) completeren de top vijf van doelsaldi.

Beste doelsaldi tijdens WK-kwalificatie Europa

Positie Land Doelsaldo
1. Nederland +27
2. Engeland +25
3. Duitsland +24
4. Bosnië-Herzegovina +23
5. Oekraïne +16

In aanloop naar het WK in Brazilië liet Nederland alleen twee punten liggen bij Estland (2-2). Daarmee is het samen met België en Duitsland het land dat de minste punten verspeelde in de kwalificatiereeks. Ook Spanje (2x gelijk), Zwitserland (3), Italië (3) en Engeland (4) bleven ongeslagen in de kwalificatiereeks.

Meeste punten tijdens WK-kwalificatie Europa

Positie Land Punten
1. Nederland 25
België 25
Duitsland 25
4. Bosnië-Herzegovina 22
Griekenland 22

Alleen qua tegentreffers staat Nederland in de kwalificatiereeks niet bovenaan. Oranje incasseerde al vijf doelpunten. Zes landen deden het wat dat betreft beter. België en Spanje staan in dat klassement aan kop. Zij incasseerden slechts drie goals.

Minste tegendoelpunten tijdens WK-kwalificatie Europa

Positie Land Tegendoelpunten
1. België 3
Spanje 3
3. Griekenland 4
Oekraïne 4
Engeland 4
Rusland 4
7. Nederland 5

Overigens beloven de attractieve cijfers niet veel goeds voor Nederland. In 2002 bleken dertig doelpunten niet genoeg om het WK te halen en in 2012 vloog Oranje ondanks 37 goals in de kwalificatie er in de EK-groepsfase puntloos uit.

Weinig tegentreffers blijken een betere indicator voor succes. In aanloop naar de succesvolle toernooien van 1974 (2 tegendoelpunten), 1978 (3), 1988 (1) en 2010 (2) incasseerde Oranje nauwelijks tegengoals.

Samenstelling: Pieter Zwart

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen