Sprankelend Oranje schiet WK-hoop Hongarije aan diggelen

Mede dankzij drie goals van topscorer aller tijden Robin van Persie heeft het Nederlands elftal met groot gemak de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Hongarije gewonnen: 8-1. De overtuigende zege was met name belangrijk met het oog op de FIFA-wereldranglijst, waarop Oranje verder moet komen dan de huidige negende plaats wil het op 6 december een van de acht groepshoofden zijn bij de WK-loting.

Sprankelend Oranje schiet WK-hoop Hongarije aan diggelen

Hongarije hoopte te kunnen stunten in De Arena om zo nog serieus kans te maken op een tweede plek – en dus de play-offs - achter Oranje in Groep D, maar de ploeg van bondscoach Sándor Egervári was geen partij voor het bij vlagen ontketende Nederlands elftal. Omdat Roemenië en Turkije wel wonnen, zakten de Hongaren naar de vierde plaats en moeten ze hopen dat Roemenië thuis steken laat vallen tegen Estland en Turkije verliest van Oranje.

Natuurlijk hadden Roda JC Kerkrade-aanvaller Kriztián Németh en ex-PSV'er Bálazs Dzsudzsák van tevoren wel rekening gehouden met een nederlaag, maar dat die zo groot zou uitvallen lag na de zwakke optredens van Nederland tegen Estland (2-2) en Andorra (0-2) niet direct voor de hand. In een volgepakte Arena zag bondscoach Louis van Gaal echter dat zijn elftal weer aan flair heeft gewonnen.

De beginfase van Oranje was evenwel niet zo sprankelend. Hongarije kon regelmatig de tegenaanval kiezen na Nederlands balverlies. Het defensieve blok, gevormd door Jeffrey Bruma, controleur Nigel de Jong en Ron Vlaar gaf echter geen krimp. Bovendien zorgde Bruma bij een hoekschop voor het eerste gevaar. Zijn kopbal werd echter van de lijn gehaald door Vladimir Koman.

Daryl Janmaat bewees na vijftien minuten zijn waarde als opkomende rechtsback, toen Robin van Persie uit een voorzet van de Feyenoorder de bal achter de mistastende doelman Ádám Bogdán kopte (foto boven). Oranje liep daarna rap uit naar een grote voorsprong. Met behalve Van Persie en Janmaat ook Jeremain Lens, Kevin Strootman, Arjen Robben en Rafael van der Vaart als meer dan waardevolle aanvalskrachten volgden de bestormingen op het Hongaarse doel elkaar in rap tempo op.

Van Persie had negen minuten na zijn openingstreffer al voor 2-0 kunnen zorgen, maar moest toezien hoe Lens op aangeven van Van der Vaart voor eigen kans ging en hoog over mikte. Kort daarna liet Lens zien wel degelijk als aangever te kunnen fungeren, toen Strootman een uitstekende voorzet van de Dinamo Kiev-aanvaller tegendraads achter Bogdán knikte.

Nadat Lens in de 38ste minuut loon naar werken had gekregen door na een slim balletje van Strootman te profiteren van slecht uitverdedigen van Zsolt Karcsmar (3-0), was het tijd voor de Van Persie-show. De dertigjarige aanvoerder deed wat Strootman en Janmaat met schoten tegen de paal niet lukten: scoren.

Twee minuten voor rust schaarde Van Persie zich na twee hakballetjes van Lens en een voorzet op maat van Robben met een overtuigende kopbal (foto) naast topscorer aller tijden Patrick Kluivert, die acht minuten na rust definitief afstand moest doen van die titel toen Van Persie de bal opnieuw op een presenteerblaadje kreeg aangereikt van Robben en eenvoudig zijn 41ste goal als Oranje-international kon maken.

Hoewel de score na een publiekswissel van Van Persie nog verder opliep, waren er ook wat smetjes op het duel met Hongarije. Bruma veroorzaakte in de 47ste minuut een door Dzsudzsák verzilverde strafschop door hands te maken, terwijl de verder vrijwel vlekkeloos spelende De Jong een schorsing voor het duel van dinsdag met Turkije opliep door geel te krijgen voor het duwen als reactie op een schoppende beweging van Németh.

Door een eigen goal van Szilárd Devecseri en vrije trappen van Van der Vaart en Robben werd het uiteindelijk nog 8-1, waardoor Oranje met vertrouwen kan uitkijken naar het bezoek van dinsdag aan het voor zijn laatste WK-kansen strijdende Turkije. Van Gaal zal zijn spelers ook in het kolkende Sükrü Saraçoglu-stadion naar een overwinning moeten leiden om via de FIFA-ranglijst een beschermde status voor de WK-loting te bemachtigen. Lukt dat niet, dan is de overtuigende zege op Hongarije er in feite slechts één voor de statistieken.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen