Nog drie CL-tickets te vergeven in laatste speelronde

In de Groepen E tot en met H van de Champions League zijn woensdagavond nog drie CL-tickets voor de achtste finales te verdelen. Alleen in Groep F zijn de kaarten al zo goed als geschud. VI.nl zet de belangen van de wedstrijden van woensdagavond op een rijtje. In Groep E hoeft Shakhtar Donetsk zich niet meer druk te maken. Door de veelbesproken (deels onsportieve) zege van de vorige speelronde, 2-5 bij FC Nordsjælland, zijn de Oekraïners al zeker van de volgend ronde in de Champions League. De arme Denen ontkomen niet meer aan de rode lantaarn in Groep E; de ploeg van Joshua John vergaarde pas een punt. De Denen treffen vanavond op Stamford Bridge Chelsea.

Nog drie CL-tickets te vergeven in laatste speelronde

Datzelfde Chelsea kon vanavond wel eens kind van de rekening worden. Als er immers een salonremise volgt bij het duel Shakhtar-Juve is voor het eerst in de geschiedenis van de Champions League de bekerhouder al in de groepsfase uitgeschakeld. De Oost-Europeanen zijn dan groepswinnaar, hetgeen gunstig is voor de loting, en de ploeg uit Turijn gaat door als nummer twee. Een en ander omdat het onderling resultaat, tussen Juventus en Chelsea, in Italiaans voordeel is. Als Juventus een punt pakt, kan Chelsea immers alleen nog maar langszij komen qua puntentotaal. Bij winst van De Oude Dame is Chelsea sowieso uitgeschakeld en besluiten de Italianen deze poule als groepswinnaar, aangezien het verschil met Shakhtar nu maar een puntje bedraagt.

In Groep F van het miljoenenbal zijn de verhoudingen al bijna helemaal duidelijk. BATE Borisov bekert door in de Europa League en zal als derde eindigen, boven hekkensluiter Lille. Bayern München, dat in eigen huis BATE treft, gaat nog wel uitmaken met Valencia wie er als koploper besluit. Valencia, dat in Frankrijk te gast is, heeft immers net als Der Rekordmeister (de verliezend finalist van vorig seizoen) tien punten. In Groep G is nog volop spanning. Zoals verwacht zal Barcelona de poule gaan winnen. Bij de Catalaanse grootmacht, die vanavond Benfica ontvangt, staat alles in het teken van de recordjacht van Lionel Messi. Met een doelpunt evenaart hij het wereldrecord van Gerd Müller, die in 1972 in één kalenderjaar tot 85 treffers kwam voor club en land. Het Argentijnse wonderkind staat nu op 84.

Benfica zal evenwel niet zomaar meewerken aan een Messi-feestje. De Portugezen delen nu de tweede stek (qua punten) met Celtic. De Schotten hebben op papier een gemakkelijker programma. Hekkensluiter Spartak Moskou is te gast. Zowel Benfica als Celtic heeft nu zeven punten. Bij een gelijke stand moet het onderling resultaat de doorslag geven. Dat is in het voordeel van Benfica, dat na uit 0-0 te hebben gespeeld op Zuid-Europese bodem met 2-1 won.

Tot slot Groep H, waar Manchester United zich in relatieve rust kan voorbereiden op de Manchester-derby van dit weekend aangezien plaatsing voor de volgende ronde van de Champions League al een feit is. Ook de groepswinst is al binnen. De strijd om het felbegeerde tweede ticket is hevig en gaat tussen CFR Cluj en Galatasaray, die beide op zeven punten staan na vijf duels.

De Roemenen zijn vanavond te gast bij United, waar Alexander Büttner in de basis zal starten. Galatasaray speelt in Portugal en is bij een overwinning zeker van een plek bij de laatste zestien van de Champions League. Het onderling resultaat met Cluj is immers in Turks voordeel: 3-1 en 1-1.

Alle wedstrijden in genoemde groepen E t/m H beginnen woensdagavond gelijktijdig om 20.45 uur. Dinsdag plaatsten de volgende acht ploegen zich al voor de volgende ronde van de dans der miljoenen: Paris Saint-Germain, Porto, Schalke 04, Arsenal, Málaga, AC Milan, Borussia Dortmund en Real Madrid.

De volgende vier ploegen kwalificeerden zich voor de volgende ronde van de Europa League: Dinamo Kiev, Olympiakos Piraeus, Zenit Sint-Petersburg en Ajax.


Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's