Noorwegen heeft woensdag bij de eerste speelronde in WK-kwalificatiegroep G de leiding gepakt. Gibraltar bleek niet in staat te stunten tegen de ploeg die er in 1998 voor het laatst bij was op een WK. Eerder op de avond werd al duidelijk dat Nederland in de achtervolging moet.

Gibraltar
0 - 3
Noorwegen
Noorwegen

Zouden de gedachten van Erling Haaland voor het duel met Gibraltar zijn afgedwaald naar 30 mei 2019? Destijds nam de doelpuntenmachine liefst negen goals voor zijn rekening tijdens het duel met Honduras op het WK Onder-20 dat de Noren met 12-0 wonnen.

Tegen Gibraltar werd al vroeg duidelijk dat zo'n prestatie er niet in zat. Vanzelfsprekend heerste Noorwegen, maar de nummer 195 van de FIFA-ranking hield verrassend lang stand. Pas vlak voor rust veegde Alexander Sørloth de nul van het bord: de aanvaller van RB Leipzig kopte raak uit een hoekschop van Fredrik Midtsjø, die net als mede-AZ'er Jonas Svensson in de basis stond. Nog voor de onderbreking verdubbelde Kristian Thorstvedt de marge.

Haaland moest dus op een houtje bijten en ook de 0-3 kwam niet van zijn voet of hoofd: het was Svensson die vanaf de rand van het zestienmetergebied raak schoot nadat de defensie van Gibraltar een hoekschop matig had verwerkt. Vlak daarna werden Svensson, Midtsjø en Haaland gewisseld. Ook daarna bleef een doelpuntenstorm uit: Gibraltar - dinsdag de opponent van Oranje - hield de schade netjes beperkt.

Na deze ingecalculeerde drie punten treedt Noorwegen zaterdag in eigen huis aan tegen Turkije, dat eerder op woensdag Nederland pootje lichtte in Istanbul. De duels van de Scandinaviërs met Oranje zijn op 1 september (in Noorwegen) en 16 november (in Nederland).

Voorafgaand aan de wedstrijd vroegen de Noorse internationals aandacht voor de situatie in Qatar.

De opstelling van Noorwegen:

Letland
Letland
1 - 2
Montenegro
Montenegro

Letland en Montenegro namen nog nooit deel aan een WK en het zou een absolute sensatie zijn als dat komend jaar wel het geval is. Beide underdogs aasden op een vliegende start en het is Montenegro dat mag blijven dromen van een primeur. Met twee goals was Stevan Jovetic de grote man bij de bezoekers. De aanvaller van AS Monaco maakte in de 41ste minuut razendsnel de gelijkmaker nadat Janis Ikaunieks de Letten op voorsprong had gezet en nam zeven minuten voor tijd ook de winnende goal voor zijn rekening. Letland is zaterdag in Amsterdam de volgende tegenstander van Oranje.