Negen man Roda houden stand dankzij Kurto en missers PEC

PEC Zwolle heeft verzuimd om in het Parkstad Limburg Stadion te winnen van Roda JC Kerkrade (0-0). De Limburgers speelden een uur met tien man en in de slotfase zelfs met negen, maar bleven overeind doordat PEC zelfs vanaf de strafschopstip het vizier niet op scherp had.

Zowel Roda JC als PEC Zwolle wachtte alweer vier speelronden op een overwinning. De Limburgers hadden na nederlagen tegen Feyenoord (0-4) en NAC Breda (1-5) herstel getoond met doelpuntrijke remises tegen SC Heerenveen (3-3) en FC Utrecht (3-3), terwijl PEC Zwolle koploper af werd door alleen punten te pakken tegen Utrecht (1-1) en NAC (0-0) en te verliezen van Ajax (1-2) en Vitesse (0-3).

Dat beide teams een overwinning nodig hadden was te merken, want het regende aanvankelijk kansen over en weer in Kerkrade. PEC mocht doelman Kevin Begois danken dat hij in het eerste half uur reddend optrad bij gevaarlijke pogingen van Wiljan Pluim, maar de grootste kans was toch echt voor de Zwollenaren. Nadat Roly Bonevacia rood had gekregen door een rush over het hele veld van Daryl Lachman onreglementair te stuiten, mikte Rochdi Achenteh de daaropvolgende strafschop echter ruim naast (foto onder).

Tegen tien Roda-spelers kreeg PEC meer en meer de overhand, maar Filip Kurto hield de ploeg van trainer Ruud Brood op de been. De Poolse keeper had vorige week tegen Utrecht nog de woede van Brood op zijn hals gehaald door bij de tweede tegengoal volledig de mist in te gaan, maar redde nu uitstekend bij schoten van Stef Nijland, Mateusz Klich, Kamohelo Mokotjo en Mustafa Saymak, die twintig minuten voor tijd oog in oog met Kurto ook nog naast schoot.

Roly Bonevacia krijgt rood van scheidsrechter Dennis Higler. PEC Zwolle kon de overtalsituatie vervolgens niet uitbuiten.

Brood probeerde een kentering teweeg te brengen door breekijzer Frank Demouge te laten invallen. Een kwartier voor tijd leek dat zich uit te betalen toen hij Mark-Jan Fledderus diep stuurde, maar de voorzet van de linkermiddenvelder bereikte de volledig vrijlopende Guus Hupperts niet. Voor rust had de 21-jarige aanvaller ook al verzuimd Roda naar 1-0 te schieten toen hij Begois op zijn weg vond.

De uitbraak van Fledderus, die zich blesseerde bij die actie, was echter het enige moment van serieuze dreiging voor het doel van Zwolle. Demouge kreeg zes minuten voor tijd rood, nadat hij Joost Broerse in het gezicht had geraakt. Hoewel dat niet direct leidde tot gevaar voor het doel van de Limburgers, was het thuispubliek helemaal klaar met scheidsrechter Dennis Higler. Die voelde zich vervolgens genoodzaakt het duel vlak voor tijd stil te leggen, omdat er bij een Zwolse hoekschop voorwerpen (met name plastic bekertjes) op het veld werden gegooid.

Nadat het duel na een korte onderbreking weer werd hervat, had de ploeg van trainer Ron Jans nog vijf minuten om alsnog een overwinning te forceren. Kurto stond een goal bij een kopbal van Saymak echter opnieuw in de weg, waardoor beide clubs hun jacht op een overwinning na de interlandpauze zullen moeten voortzetten. PEC staat drie punten achter op koploper FC Twente, Roda blijft middenmoter met tien punten.