Nederlands succes in Europa: Sneijder met schrik vrij

Nederland heeft met AZ, Feyenoord, SC Heerenveen, PSV en FC Twente vijf clubs in de play-offs van de Europa League, maar er zijn meer landgenoten die strijden om een plek in de groepsfase. Met Otman Bakkal het laatste half uur als invaller plaatste Dinamo Moskou zich eenvoudig voor de play-offs van de Europa League, door Dundee United met ruime cijfers te verslaan. Mede door twee doelpunten van Aleksandr Sapeta werd het in Moskou 5-0, nadat de heenwedstrijd in een 2-2 gelijkspel eindigde.

Ook trainer Mario Been overleefde met RC Genk de derde voorronde van de Europa League. Net als een week eerder in België werd met 2-1 gewonnen van FK Aktobe. In Kazachstan waren Christian Benteke en Thomas Buffel trefzeker namens de Limburgers.

Voor Gregory Nelson en Metallurg Donetsk kwam er een einde aan het avontuur in Europa. Nadat de club uit Oekraïne vorige week met 1-1 had gelijkgespeeld bij Tromsø IL, ging het mis op eigen veld. Invaller Nelson kon een 1-0 nederlaag niet voorkomen.

Ook voor Sergio Padt geen Europees voetbal dit seizoen. De doelman ging met AA Gent op eigen veld hard onderuit tegen FC Fehérvár: 0-3. De eerste wedstrijd was al met 1-0 gewonnen door de Hongaren, bij wie Nemanja Nikolic twee keer wist te scoren.

Wesley Sneijder moest in de 84ste minuut van het thuisduel met Hajduk Split plaatsmaken voor verdediger Matías Silvestre, aangezien Internazionale op dat moment in eigen huis met 2-0 achter stond. In Kroatië hadden de Italianen met 3-0 gewonnen, waardoor niemand meer dacht dat het nog spannend zou worden. Dat werd het wel, maar uiteindelijk kwam Inter met de schrik vrij.

Vojvodina Novi Sad zorgde, met Serginho Greene de hele wedstrijd van de partij, bijna voor een stunt in Oostenrijk. De Serviërs hadden vorige week in eigen huis met 2-1 gewonnen en leken daar genoeg aan te hebben, maar in de blessuretijd wist de thuisploeg twee keer te scoren. Daardoor viel het doek voor Vojvodina Novi Sad.

Tot slot Jurgen Colin, die met Anorthosis Famagusta een 1-0 overwinning uit de heenwedstrijd verdedigde tegen Dila Gori. Op Cyprus ging het echter helemaal mis met de ploeg van Colin, die in de basis startte. Na 82 minuten werd de wedstrijd gestaakt door scheidsrechter Mihaly Fabian, terwijl de bezoekers met 3-0 leidden en Anorthosis met tien man op het veld stond. Foto: VI Images