Nederlanders in de Premier League: Michel Vorm

Reacties

Tijdens de Maand van het Engelse voetbal belichten we de Nederlanders met de meeste wedstrijden in de Premier League. We gaan vandaag verder met de nummer 19 op die lijst: Michel Vorm, de 32-jarige doelman die nog steeds in Engeland actief is en namens Swansea City en Tottenham Hotspur tot in totaal 94 duels kwam.

Nederlanders in de Premier League: Michel Vorm

De in IJsselstein geboren Vorm  maakt in het seizoen 2005/06 namens FC Den Bosch zijn debuut in het Nederlandse betaald voetbal. Dat seizoen komt hij in de Eerste Divisie op huurbasis, FC Utrecht laat hem in Noord-Brabant ervaring opdoen, tot 35 competitieduels.

De extra bagage blijkt voldoende om door te breken in de Domstad waar hij uiteindelijk in 2011 na 137 Eredivisie-duels vertrekt. Swansea City legt 1,7 miljoen euro op tafel voor de doelman die in 2006 met Jong Oranje Europees kampioen werd.

De stap naar de Premier League pakt goed uit voor Vorm. Bij de Welshe club toont hij zich een uiterst betrouwbase sluitpost. Het merendeel van zijn Premier League-duels werkt hij in het shirt van Swansea af; 89 over drie seizoenen.

Met zijn degelijke spel zorgt Vorm er ook voor dat hij op het WK van 2010 en het EK van 2012 tot de definitieve selectie van Oranje behoort. De ultieme beloning komt misschien wel tijdens het WK van 2014 als de goalie zijn vijftiende en voorlopig laatste interland afwerkt in niets minder dan de strijd om het brons. Vorm is de 23ste en laatste international van de WK-selectie van Louis van Gaal die in actie komt en Oranje verslaat gastland Brazilië met 3-0.

Nog geen twee weken na het binnenhalen van de bronzen plak volgt het volgende hoogtepunt voor Vorm. Hij stapt over naar Tottenham Hotspur. De voormalige keeper van Utrecht kan de verleiding niet weerstaan, vertelt hij aan VI. 'Als keeper krijg je niet zo vaak de kans voor een heel grote club te tekenen. Zelfs Frans Hoek (keeperstrainer van Oranje onder Louis van Gaal, red.) was heel positief en zei dat dit een mooie kans, een passende uitdaging was. Het dagelijks werken bij een topclub wil ik gewoon een keer ervaren. Spurs was een optie waartegen ik geen nee kon zeggen. Het is overdreven te stellen dat het nu of nooit was. Maar ik wil niet over een tijdje mezelf verwijten dat ik de kans op een topclub heb laten lopen.'

Bij de Londense club is Vorm de zesde Nederlander na John Metgod, Hans Segers, Willem Korsten, Edgar Davids en Rafael van der Vaart. 'De historie, de accommodatie, de stad Londen, het spelersmateriaal; het is allemaal net ietsjes groter dan bij Swansea City. In de Premier League heb ik in totaal vier keer tegen Tottenham gespeeld, waarvan twee keer op White Hart Lane. De ambiance, het hagelwitte tenue, de manier van voetballen... Londen heeft meerdere mooie clubs, maar Spurs vond ik meteen al iets aparts hebben.'

Michel Vorm in actie tijdens het duel met Arsenal in de derde ronde van de League Cup. De Nederlander kan niet voorkomen dat Tottenham Hotspur op 23 september met 2-1 verliest.
Michel Vorm in actie tijdens het duel met Arsenal in de derde ronde van de League Cup. De Nederlander kan niet voorkomen dat Tottenham Hotspur op 23 september met 2-1 verliest.

Op sportief vlak pakt de overgang naar Spurs iets minder uit. Vorm is momenteel achter Hugo Lloris nog altijd tweede doelman en staat sinds zijn transfer nog altijd maar op vijf competitieduels voor de club waar Martin Jol ooit manager was.

Bovendien raakt Vorm betrokken bij een rel. Tottenham betaalt immers ruim zes miljoen voor de Nederlander én Ben Davies, terwijl Gylfi Sigurdsson de omgekeerde weg bewandelt. Aangezien FC Utrecht bij de transfer van Vorm een doorverkooppercentage van ruim dertig procent bedingt bij Swansea City, rekent de club op een mooi bedrag. De club uit Wales laat evenwel weten dat Vorm gratis van de hand is gedaan en schrijft het geïncasseerde bedrag toe aan Davies.

Een Nederlands-Engelse rel en sportief minder perspectief doen evenwel niets af aan het beoogde avontuur van Vorm. De Nederlander maakt nog altijd onderdeel uit van de roemruchte Engelse club,  haalt met een beetje geluk de grens van honderd duels in de Premier League en heeft maar achttien landgenoten met meer wedstrijden in de loodzware Engelse competitie.

Michel Vorm in de Premier League:
Seizoen Club Duels Goals
2011/12 Swansea City 37 -
2012/13 Swansea City 26 -
2013/14 Swansea City 26 -
2014/15 Tottenham Hotspur 4 -
2015/16 Tottenham Hotspur 1 -
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.