Nederlanders in de Premier League: Collins John

Reacties

Tijdens de Maand van het Engelse voetbal belichten we de Nederlanders met de meeste wedstrijden in de Premier League. We gaan vandaag verder met de nummer 18 op die lijst: Collins John, het gevallen wonderkind dat tot 94 duels kwam.

Nederlanders in de Premier League: Collins John

John schoot in zijn jonge jaren als komeet omhoog, maar stortte na zijn vertrek bij Fulham ook net zo hard weer neer op aarde. De Londense club nam hem in januari 2004 over van FC Twente. John stond te boek als supertalent en speelde een half jaar na zijn transfer naar Engeland twee interlands voor Oranje. Velen zouden er volgen, was destijds de algemene verwachting.

De spits begon in de luwte, maar groeide in het seizoen 2005/06 uit tot belangrijke kracht van Fulham en maakte naam door in 35 wedstrijden elf keer te scoren. Maar de stijgende lijn van die jaargang wist hij niet door te trekken. In het seizoen 2006/07 zakte hij in de pikorde, maar kwam hij toch nog tot 23 wedstrijden. Doordat hij slechts een keer scoorde, verdween het opgebouwde krediet als sneeuw voor de zon. Het seizoen 2007/08 begon John nog als Cottager, maar maakte hij af als huurling bij Championship-clubs Leicester City en Watford.

Het had een stap terug moeten zijn om er daarna twee vooruit te zetten, maar John zakte alleen maar verder weg. Van een comeback in de Premier League kwam het daardoor niet. Fulham leende hem uit aan NEC, maar daar viel hij vooral op vanwege zijn gewicht en gebrek aan discipline. De mislukte periode in Nijmegen vormde een blauwdruk voor de vele kortstondige en weinig succesvolle avonturen die John erna kende. Bij Roeselare, Chicago Fire, Qabala FK, Mes Sarcheshmeh, Barnet, Piast Gliwice en Pittsburgh Riverhounds hadden ze snel genoeg gezien van het toptalent van weleer. Zijn kansen op een terugkeer in het betaalde voetbal lijken definitief vervlogen, al werd hij drie weken geleden pas dertig jaar.

Collins John in de Premier League:
Seizoen Club Duels Goals
2003/04 Fulham 8 4
2004/05 Fulham 27 4
2005/06 Fulham 35 11
2006/07 Fulham 23 1
2007/08 Fulham 1 -
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.