Nederland oefent in blauw uittenue tegen Ghana

Reacties

Tijdens de vriendschappelijke interland tegen Ghana zal het Nederlands elftal voor het eerst te zien zijn in het blauwe uitshirt. Het oefenduel van zaterdag staat in het teken van de inzamelingsactie voor de campagne 'Voetbal voor Water'.

Nederland oefent in blauw uittenue tegen Ghana

Het design van het nieuwe uittenue combineert typisch Nederlandse kenmerken. Zo is het shirt rond de schouders en de hals feller blauw en loopt het in een geblokt patroon steeds donkerder af naar beneden. Dit zorgt voor diepte en een gloed in het shirt en symboliseert het belang van water in onze cultuur en landschap.

Daarnaast refereert de blauwe kleur van het patroon aan de officiële koninklijke vlag. Het ontwerp staat, net als het nieuwe thuistenue, in het teken van het 125-jarige bestaan van de KNVB. Bij de grote oranje retroleeuw op de borst prijkt zowel het oprichtingsjaar van de bond (1889) als het huidige jaartal en symboliseert zo het jubileumjaar.

De campagne 'Voetbal voor Water' moet zorgen dat schoolkinderen in Afrika schoon water krijgen en dat ze spelenderwijs leren gezond en hygiënisch te leven. Via het Nederlandse publiek en het bedrijfsleven hopen KNVB en UNICEF liefst vijf miljoen euro voor het project op te halen. In Ghana, Kenia en Mozambique moeten 700 duizend kinderen op 1.100 scholen drinkwatervoorzieningen krijgen en leren over hygiëne.

Carlos Xistra is zaterdagavond in De Kuip de scheidsrechter bij het duel tussen Nederland en Ghana (aftrap 20.30 uur). De Portugees wordt geassisteerd door zijn landgenoten Alvaro Mesquita en Ricardo Santos, terwijl Pol van Boekel vierde man is. Xistra gaf niet eerder leiding aan een wedstrijd van Oranje.

Op de ochtend voor de oefenwedstrijd tegen Ghana maakt bondscoach Louis van Gaal zijn 23-koppige WK-selectie bekend. Vier dagen later speelt Nederland in De Arena nog vriendschappelijk tegen Wales. Een dag na die uitzwaaiwedstrijd, op donderdag 5 juni, reist Oranje af naar Brazilië.

De achtergronden rond Oranje volgen? Probeer VI Premium nu 2 weken gratis! Al abonnee van het magazine? Regel hier je gratis toegang.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.