Historie Nederlands voetbal centraal bij nieuw tricot Oranje

Reacties

De nieuwe shirts van het Nederlands elftal zijn gepresenteerd. Oranje zal zich op het WK in Brazilië presenteren in oranje shirts met daarop een witte leeuw, witte broeken en oranje kousen. Woensdag, in Parijs tijdens de oefeninterland tegen Frankrijk, zullen de shirts voor het eerst gedragen worden.

Historie Nederlands voetbal centraal bij nieuw tricot Oranje

De tricots zijn ontworpen door Nike en staan deels in het teken van het 125-jarig bestaan van de KNVB. Daarom zullen onder de witte leeuw op de shirts (zie foto's) de getallen 1889 en 2014 staan, refererend aan het oprichtingsjaar en 125 jaar later. Het embleem van de witte leeuw is speciaal ontworpen om het jubileumjaar van de KNVB luister bij te zetten.

'Trots, passie en de iconische stijl van het Nederlandse voetbal kenmerken het nieuwe thuistenue', zo laten de makers weten in een statement. Geprobeerd is om met het shirt een klassiek en historisch tintje op te roepen. 'De KNVB viert zijn 125-jarig bestaan en vereert met deze klassieke leeuw de authentieke en gedurfde speelstijl van Oranje.'

Nederlandse grafisch ontwerper en typograaf Wim Crouwel heeft ook de rugnummers en namen een historisch en retro tintje willen geven. De nummers lijken zodoende op die uit de jaren zeventig.

Rijke voetbalhistorie
'Het nieuwe tenue staat voor onze rijke voetbalhistorie. De nieuwe leeuw staat voor de trots die we voelen als team om ons land te vertegenwoordigen en dit shirt aan te mogen trekken', vult Kevin Strootman, een van de vaste waarden van Oranje, aan.

'We wilden dit historische moment voor Nederland markeren met een nieuw tenue en een nieuw embleem die het verleden eren, maar ook het begin van een nieuwe periode voor het Nederlandse voetbal aankondigen', zegt Martin Lotti, ontwerper van het shirt.

Lotti: 'Toen we spelers vroegen naar de bescherming die zij nodig hadden tijdens een wedstrijd lieten ze ons littekens op hun bovenbenen zien van de vele slidings die ze maakten. Verschillende spelers lieten ons vergelijkbare verwondingen zien, waarna wij besloten om nog betere bescherming in het tenue aan te brengen, maar ook het lichte gewicht en de ademende functie te behouden.'

Temperatuur
Er is tevens rekening gehouden met de in Brazilië afwisselend hoge en minder hoge temperaturen. Zoals in het verleden ook al het geval was zijn de shirts gemaakt van gerecyclede plastic flessen, zo'n achttien per tenue.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.