Napoli verstevigt koppositie, Inter verliest punten

Napoli heeft met de vijfde overwinning op rij de koppositie in de Serie A verstevigd. Inter liet dure punten liggen, terwijl ex-PSV'er Oscar Hiljemark de uitblinker was bij Palermo.

Sampdoria – Napoli 2-4
Napoli stond voor de Kerst nog derde, maar is in het nieuwe jaar niet te stuiten. De ploeg van trainer Maurizio Sarri scoorde dertien keer in de vorige vier duels en liet ook zondagmiddag op bezoek bij Sampdoria het net weer bollen. In de eerste twintig minuten hadden Gonzalo Higuaín (foto) en Lorenzo Insigne – bijna wekelijks de grote uitblinkers – de thuisploeg op een onoverbrugbare achterstand gezet.

Higuaín miste in de openingsfase aanvankelijk nog een niet te missen kans op zijn 21ste goal in 21 Serie-duels, maar sloeg na negen minuten wel toe na een slechte terugspeelbal van Edgar Barreto. De voormalige NEC-middenvelder veroorzaakte negen minuten later ook de penalty waaruit Insigne zijn tiende officiële doelpunt van het seizoen maakte. Omdat na rust ook Marek Hamsik en Dries Mertens scoorden na een solo, was het verzet van Samp tevergeefs.

De kwakkelende ploeg van coach Vincenzo Montella deed tot twee keer toe iets terug dankzij de impulsen van clubtopscorer Éder, die de 1-2 van Joaquín Correa voorbereidde en zelf de 2-3 binnen kopte. Sampdoria speelde echter bijna een half uur met tien man door twee gele kaarten voor Mattia Cassani, waardoor het onbegonnen werk was om Napoli te stuiten. Dat staat bovenaan met zes punten meer dan Internazionale en vijf meer dan Juventus, dat nog in actie komt.

Internazionale - Carpi 1-1
Na het gelijkspel tegen Atalanta Bergamo (1-1) van vorige week, was een zege noodzakelijk voor Inter om in de titelstrijd te blijven. Tegen de zeer defensief ingestelde laagvlieger Carpi had de ploeg van trainer Roberto Mancini echter moeite om een gaatje te vinden en werden er uiteindelijk wederom twee dure punten verspeeld.

Een doelpunt van Rodrigo Palacio was voor Internazionale niet genoeg om in het spoor van Napoli te blijven.

Rodrigo Palacio leek zes minuten voor rust lange tijd het enige doelpunt van de wedstrijd gemaakt te hebben. Diep in blessuretijd tekende Kevin Lasagna echter nog voor de gelijkmaker. Op dat moment speelde Carpi met tien man, nadat Lorenzo Pasciuti in de slotfase zijn tweede gele kaart had gekregen. Inter staat nu vierde in Italië, met zes punten minder dan koploper Napoli. Carpi blijft achttiende en strijdt tegen degradatie.

Lazio - Chievo 4-1
Lazio, waar Stefan de Vrij, Wesley Hoedt en Ricardo Kishna ontbraken vanwege blessures, mag weer voorzichtig nadenken over plaatsing voor Europees voetbal na de 3-1 zege op Chievo. De wedstrijd begon nog dramatisch voor de Romeinen, die al in de vijfde minuut op achterstand kwamen door een doelpunt van Bostjan Cesar. Diezelfde Cesar kreeg direct na rust zijn tweede gele kaart, waarna de wedstrijd volledig omsloeg.

Antonio Candreva zette in de 66ste minuut de gelijkmaker op het scorebord door een strafschop te benutten. Zes minuten later zette Danilo Cataldi Lazio zelfs op voorsprong. Candreva tekende in de 81ste minuut voor zijn tweede treffer van de wedstrijd, die zijn slotakkoord kreeg in de vorm van een doelpunt van Keita in de negentigste minuut.

Chievo kreeg na een overtreding van Stefan Radu, die rood kreeg, even daarvoor vanaf elf meter de ideale mogelijkheid om de spanning terug te brengen, maar Alberto Paloschi faalde vanaf de penaltystip. Lazio klimt door de zege naar de negende plaats. De achterstand op nummer vijf AS Roma bedraagt slechts vier punten, al heeft Roma een wedstrijd minder gespeeld. Chievo moet het doen met de tiende plaats.

Ex-PSV'er Oscar Hiljemark was goud waard voor Palermo tegen Udinese met een doelpunt en een assist.

Palermo – Udinese 4-1
Onderin boekte Palermo een belangrijke overwinning op Udinese. Hiljemark had met een belangrijk aandeel in de overwinning, die de eilandclub van de zeventiende naar de veertiende plaats ziet stijgen. De Zweedse middenvelder stelde met een hakbal Robin Quaison in staat de score te openen en was in de 56ste minuut zelf trefzeker. Achraf Lazaar en Aleksandar Trajkovski maakten het feest compleet. Een tegengoal van Cyril Théréau deed daar niets aan af.

Overigens stond het duel van Palermo onder leiding van jeugdtrainer Giovanni Bosi. Hij is alweer de vierde coach van de Sicilianen dit seizoen. Beppe Iachini en Davide Ballardini werden ontslagen en interim-trainer Fabio Viviani kon na de 4-0 nederlaag tegen Genoa van vorige week direct vertrekken. Guillermo Barros Schelotto moet het seizoen gaan afmaken voor Palermo, maar hij beschikt nog niet over de juiste papieren.