NAC Breda dankt Seuntjens en Lamprou tegen Willem II

Een late treffer van Mats Seuntjens heeft NAC Breda zicht gegeven op een terugkeer in de Eredivisie. Keeper Kostas Lamprou bracht Willem II in een lastig parket voor zondag.

De wedstrijd in het Rat Verlegh Stadion had een andere lading gekregen door de perikelen rond FC Twente. Willem II mocht zich immers al voor de finale van de play-offs zeker wanen van een langer verblijf in de Eredivisie.

Voor NAC Breda lagen de kaarten anders. Alleen een succes in de dubbele confrontatie met de Tilburgers bood soelaas voor een terugkeer op het hoogste niveau. Maar op basis van de eerste helft van de heenwedstrijd mocht de ploeg van Marinus Dijkhuizen niet veel hoop koesteren.

Al in de derde minuut ging het fout voor NAC. Een verre ingooi zorgde voor veel onrust in de Bredase defensie. Guus Hupperts profiteerde dankbaar van de wanorde en zette Willem II al snel op voorsprong. Maar niet alleen het doelpunt onderstreepte het verschil voor rust. De gasten waren op alle fronten de thuisploeg de baas. Een schot van Danny Verbeek op de lat was een van de weinige wapenfeiten van NAC.

In de tweede helft kreeg NAC pas weer enige kleur op de wangen na het ingrijpen van Dijkhuizen. De coach bracht ruim een half uur voor het einde met Joey Suk, Lerin Duarte en Kevin Brands vers bloed. Het bleek een goede keuze, want in de 61ste minuut kwam de thuisploeg langszij. Suk stond aan de basis van de 1-1 van voormalig Willem II-aanvaller Brands, die op aangeven van Mats Seuntjens het vertrouwen van zijn trainer terugbetaalde.

Maar het bleef voor NAC niet alleen bij die gelijkmaker. Sjoerd Ars en Ronnie Stam waren nog gevaarlijk voor de thuisploeg zonder te scoren, zoals aan de andere kant Hupperts zijn kans onbenut liet. In de 85ste minuut viel dan toch onverwachts de 2-1. Dat mocht Kostas Lamprou zich aanrekenen. De Griekse doelman verkeek zich compleet op een vrije trap van Seuntjens, die daardoor de matchwinner werd.

De eerste wedstrijd tussen de twee Brabantse rivalen werd daardoor een prooi voor de Bredase ploeg. Zondag is de return in Tilburg. Willem II zal ongetwijfeld ten koste van NAC willen voorkomen dat het afhankelijk wordt van de uitkomst van het inmiddels aangetekende beroep van FC Twente.