Mourinho wacht alleen nog op ontploffing tijdbom Van Gaal

Reacties

De ontsteking is al uit de bom verwijderd. Het is wachten op de aangekondigde en gecontroleerde ontploffing, met Louis van Gaal als slachtoffer en José Mourinho als nieuwe koning van Old Trafford.

Mourinho wacht alleen nog op ontploffing tijdbom Van Gaal

De bevestiging van de wisseling van de wacht laat nog op zich wachten, maar in Engeland lijkt niemand er nog aan te twijfelen. Van Gaal maakt deze week plaats voor zijn oude leerling Mourinho. Diens zaakwaarnemer Jorge Mendes wordt ingevlogen om het allemaal af te ronden.

Van Gaal was al maanden aangeschoten wild. De aanhoudende verhalen over zijn aanstaande ontslag hadden zijn autoriteit bij de spelers al flink aangetast. Na de gewonnen FA Cup-finale namen onder anderen Daley Blind en Wayne Rooney het op voor hun manager. Maar het had veel weg van een laatste vaarwel aan een man die moest vertrekken.

Zijn werkwijze – Van Gaal wees onder andere spelers in persoonlijke mails op hun fouten, inclusief begeleidende video's - had namelijk ook intern al voor het nodige verzet gezorgd. Spelers hadden veel moeite met de rigide aanpak van Van Gaal. Het gebrek aan resultaten, de FA Cup was niet meer dan een doekje voor het bloeden, deed de rest. King Louis was niet meer te handhaven. De bom stond op barsten.

Van Gaal vocht niet alleen tegen media en voor het vertrouwen van zijn spelers, maar ook tegen de geest van Mourinho. De Portugees stond al langer klaar in de coulissen om het stokje over te nemen. Officieel hield hij zich op de vlakte, maar tussen de regels door waren de hints overduidelijk.

Zlatan Ibrahimovic de eerste aanwinst van José Mourinho op Old Trafford?
Zlatan Ibrahimovic de eerste aanwinst van José Mourinho op Old Trafford?

Naar verluidt lag er halverwege het seizoen zelfs al een principeakkoord met een aantal opvallende details. Naast een honorarium van bijna honderd miljoen euro voor vijf jaar en een transferbudget van 250 miljoen euro had United alles gedaan om het Mourinho naar de zin te maken. Zo blijft een gedragscode op zijn verzoek buiten de afspraken en heeft hij vijf miljoen euro gekregen om aanbiedingen van andere clubs af te slaan.

Voor dat geld heeft hij niet alleen maar nee verkocht aan geïnteresseerde clubs. Mourinho heeft ongetwijfeld op de achtergrond al het nodige voorwerk verricht. André Gomes, João Mário, John Stones, Álvaro Morata, Mauro Icardi en Ezequiel Garay staan op zijn wensenlijstje.

Maar één naam wordt genoemd als eerste nieuwe gezicht: Zlatan Ibrahimovic. Van de Zweed zijn de haat jegens Van Gaal en de vriendschap met Mourinho bekend. Voor de start van het EK op 10 juni wil hij zijn toekomst openbaren. Old Trafford is het meest waarschijnlijke toneel voor komend seizoen.

'It's over', zei Van Gaal zondagochtend bij het spelershotel. Hij zou alleen hebben gerefereerd aan het seizoen. Maar het aangeschoten wild krijgt deze week de genadeklap, en dan is het de beurt aan The Special One zijn oude leermeester naar de kroon te steken.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.