Monchi en Emery maken realiteit van ilusión Sevilla

Reacties

Zondag om 21.30 uur staan Barcelona en Sevilla tegenover elkaar in Madrid in de finale om de Copa del Rey. Sevilla put hoop uit de door trainer Unai Emery en technisch directeur Monchi gecreëerde ilusión dat de Rojiblancos ook van topfavoriet Barcelona kunnen winnen.

Monchi en Emery maken realiteit van ilusión Sevilla

'Bedankt voor de video. Het was weer erg leerzaam', bluft Valencia-speler Jérémy Mathieu als hij zijn USB-stick teruggeeft aan Emery. De trainer selecteert voor iedere wedstrijd beelden voor elk lid van zijn selectie, maar hij heeft al langer het gevoel dat Mathieu daar weinig aandacht aan besteedt. Nu valt de Franse verdediger, die tegenwoordig uitkomt voor Barcelona, door de mand. De USB van Emery was namelijk leeg. Erg leerzaam kan het dus niet geweest zijn.

Het incident met Mathieu kenmerkt de minutieuze werkwijze van Emery, waarvan video-analyse de kern is. De 44-jarige Sevilla-coach huurt daar geen anderen voor in, maar kijkt zelf eindeloos beelden terug. Gemiddeld zo'n twaalf uur per tegenstander. Zijn analyses deelt Emery op in hapklare brokken die hij voorschotelt aan zijn spelers. Voormalig pupil Joaquin zei daar gekscherend over: 'Er waren zoveel video's dat ik geen popcorn meer over had.'

Unai Emery laat in zijn voorbereiding niets aan het toeval over.
Unai Emery laat in zijn voorbereiding niets aan het toeval over.

In Estadio Ramón Sánchez Pizjuán heeft Emery met technisch directeur Monchi, voluit Ramón Rodríguez Verdejo, een zielsverwant gevonden. Samen maken zij voor het derde jaar op rij het onmogelijke mogelijk. 'Voetbal draait om emoties. Je moet de fans laten dromen. Dat doe je door aan te vallen, doelpunten te maken en wedstrijden te winnen. Je moet een ilusión creëren', verklaart Emery de Sevilla-filosofie. Het zijn geen loze woorden. Woensdag won Sevilla tegen Liverpool (3-1) namelijk voor de derde keer op rij de Europa League. Een waanzinnige prestatie voor een club die iedere zomer zijn sterspelers moet verkopen.

Toen Monchi in 2000 begon aan zijn klus stond hij voor een schier onmogelijke opgave. Sevilla was net gedegradeerd uit de Primera División en kampte met een enorme schuldenlast. In de zestien jaar die volgden, noteerde de voormalig doelman een transferwinst van circa tweehonderd miljoen. Een succes dat Monchi zelf altijd wegwuift: 'Ik heb nog nooit in een stadion een spandoek gezien met complimenten voor de geweldige financiële resultaten.' Liever kijkt hij naar de prijzenkast, waarin Sevilla onder zijn leiding tien trofeeën kon bijzetten.

Sevilla hanteert onder Monchi een strategie die gebaseerd is op vier pilaren: de jeugdopleiding, koopjes op de transfermarkt, spelers verkopen voor de hoofdprijs en succes op het veld. Zo haalt Sevilla jaar in jaar uit onbekende voetballers binnen. Die ontwikkelen zich vaak stormachtig en helpen de club aan succes, waarop een toptransfer volgt. Dani Alves en Ivan Rakitic, tegenwoordig uitblinkers bij Barcelona, zijn daar voorbeelden van.

Monchi (rechts) met de beker die Sevilla onder zijn leiding liefst vijf keer won.
Monchi (rechts) met de beker die Sevilla onder zijn leiding liefst vijf keer won.

Een scoutingsteam van zestien man maakt de ongekende successen op de transfermarkt mogelijk. Monchi deelt het jaar voor zijn brigade op in drie periodes. Van augustus tot december wordt een berg informatie verzameld over mogelijke aankopen. Dat gebeurt door middel van video-analyse, maar ook door het uitpluizen van data. Van januari tot april worden in overleg met de trainer profielen opgesteld voor gewenste aanwinsten. Op basis van de wensen van Emery wordt zo een gerichte selectie gemaakt uit de lange lijst met namen die al eerder verzameld is. De zomer staat vervolgens alleen nog in het teken van onderhandelen. Proberen de best mogelijke optie voor zo weinig mogelijk geld aan te trekken.

Ook dit seizoen leverde deze werkwijze met spelers als Adil Rami, Mariano, Steven N'Zonzi en Yevhen Konoplyanka weer voltreffers op.  Dat maakt dat Emery ook tegen een Barcelona in topvorm – getuige het doelsaldo van 24-0 in de laatste vijf duels - hoop koestert op een stunt. 'In onze ilusión zijn we de favorieten.'

Het verleden leert dat ook deze ilusión van Sevilla realiteit kan gaan worden. Het superduo Monchi-Emery heeft al grotere mirakels mogelijk gemaakt. (Pieter Zwart)  

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.