Messi blinkt uit in veelbesproken spookduel

Barcelona heeft zondag een bijzonder duel met Las Palmas gewonnen. De Catalanen wilden vanwege ongeregeldheden en het harde politieoptreden in Catalonië niet in actie komen, maar werden op straffe van puntenaftrek verplicht om het duel toch te spelen. Aan de hand van Lionel Messi won de thuisploeg: 3-0.

Het komt niet vaak voor dat gebeurtenissen voor een wedstrijd van Barcelona belangrijker zijn dan het duel zelf, maar dat was deze zondag zeker het geval. Het was uiterst onrustig in Catalonië, wat alles te maken had met het referendum voor de onafhankelijkheid van de regio. De regering in Madrid verbood het referendum, waardoor de politie optrad om te voorkomen dat mensen gingen stemmen.

Er braken rellen uit en de Catalaanse autoriteiten maakte voor de wedstrijd al melding dat er meer dan honderd gewonden waren door politiegeweld. Door de situatie werd er ook een groot vraagteken gezet achter de wedstrijd tussen Barcelona en Las Palmas. De thuisploeg wilde uit sympathie voor de bevolking niet in actie komen, maar bij weigering zou Barça zes punten in aftrek krijgen. Uiteindelijk werd besloten om het duel achter gesloten deuren af te werken.

Stilte
In een leeg Camp Nou - waar bijna 100 duizend toeschouwers in passen - was de sfeer bijzonder te noemen. Er werd ook niet geschreeuwd toen Lionel Messi na twintig minuten zijn eerste grote kans kreeg. De Argentijn stuurde de bal vanuit een vrije trap richting de kruising, maar de goalie van Las Palmas had een antwoord op die inzet en de rebound van Luis Suárez.

Omdat het 0-0 bleef hield Las Palmas vertrouwen in een resultaat. Een paar minuten voor rust kwam Barcelona bijna in de problemen, maar na een goede actie van Oussama Tannane raakte Jonathan Calleri de paal. Barça stelde in de tweede helft - met Andrés Iniesta en Ivan Rakitic als invallers - echter orde op zaken. Een volley van Rakitic werd door doelman Leandro Chichizola nog over de lat getikt, maar de corner die volgde werd binnengekopt door Sergio Busquets.

Bekijk de 1-0 in onderstaande tweet. Kijk onderaan het bericht voor de overige goals.

Twintig minuten voor tijd besliste Messi met de wedstrijd. Na een geweldige steekbal van Denis Suárez omspeelde de dribbelaar met het grootste gemak de goalie. Vijf minuten na de 2-0 profiteerde Messi wederom van de goede passing van een teamgenoot, Suárez stelde hem in staat om de eindstand op het scorebord te zetten: 3-0. Het was de elfde competitiegoal van Messi in dit seizoen, net zoveel goals als Real Madrid maakte in zes La Liga-duels.

Door de winst behoudt Barça de vijf punten voorsprong op nummer twee Sevilla. De Catalanen zijn als enige club foutloos in La Liga. Real Madrid komt later op de zondag in actie. De Koninklijke staat vooralsnog zesde met elf punten.