Mertens goud waard, Lens in slotfase trefzeker

Dries Mertens had donderdagavond een aanzienlijk aandeel in de ruime overwinning van Napoli. Jeremain Lens zette zichzelf in de slotminuut op het scorebord bij Dinamo Kiev.

Napoli – Slovan Bratislava 3-0
Waar Jonathan de Guzman op de bank zat, liet ex-PSV'er Dries Mertens zich nadrukkelijk gelden bij de Italianen. Op aangeven van Marek Hamsik tekende Mertens na vijf minuten voor de 1-0 (foto), tien minuten later waren de rollen bij de 2-0 omgedraaid.

Na iets meer dan een uur kwam De Guzman zijn Belgische collega vervangen. De overwinning kwam geen moment meer in gevaar, werd door Duván Zapata zelfs nog uitgebreid, waardoor Napoli de groepswinst in Groep I veiligstelde. Door twee late goals tegen Sparta Praag gaat het Zwitserse BSC Young Boys met de Italianen mee naar de volgende ronde.

Steaua Boekarest – Dinamo Kiev 0-2
De Roemeense thuisploeg wist dat er minimaal een overwinning nodig was om de volgende ronde te bereiken, maar moest daarvoor dan wel hopen op puntenverlies van Aalborg BK. Met Nicandro Breeveld negentig minuten op de bank slaagde Steaua al niet in de eerste opdracht: zelf winnen.

Andriy Yarmolenko brak de wedstrijd met een doelpunt na zeventig minuten open, waarna basisklant Jeremain Lens in de slotminuut nog voor 0-2 zorgde. Bij een nederlaag hadden de Oekraïners de groepswinst nog uit handen kunnen geven, maar nu gaan ze als nummer één van Groep J door.

Rio Ave – Aalborg BK 2-0
Het optreden van Donny Gorter bij de Denen, die door het verlies van Steaua dus sowieso als nummer twee in Groep J door zijn naar de volgende ronde, duurde zeggen en schrijven elf minuten. Tegen Rio Ave, waar Marvin Zeegelaar niet bij de wedstrijdselectie zat, moest hij al snel geblesseerd naar de kant.

Zonder de Nederlandse verdediger kon Aalborg het in Portugal uiteindelijk niet bolwerken. Twee treffers van de Venezolaan Yonathan Del Valle waren genoeg voor de eerste Europa League-zege van de al uitgeschakelde Portugezen. In het kader van het bereiken van de volgende ronde deerde het de Denen niet.

Lille – VfL Wolfsburg 0-3
Vanaf de bank zag spits Bas Dost hoe zijn ploeggenoot Vieirinha de Duitsers in Groep H op slag van rust op 0-1 zette. Halverwege kwam Dost er vervolgens in voor Ivica Olic, waarna het spektakel in Frankrijk begon. Dat begon met een rode kaart (tweemaal geel) voor Wolfsburg-middenvelder Josuha Guilavogui.

Ondanks de nummerieke minderheid wonnen Dost en co dankzij Ricardo Rodriguez (twee goals, waarvan één penalty) uiteindelijk ruim, terwijl Wolfsburg-keeper Diego Benaglio ook nog een strafschop van de Belg Divock Origi pareerde. Zo hielden de Duitsers Lille van zich af. Bij een overwinning hadden de Fransen zich geplaatst voor de knock-outfase, nu gaat Wolfsburg met groepswinnaar Everton mee.

PAOK Saloniki – Guingamp 1-2
De thuisploeg moest in een rechtstreeks duel met Guingamp uitmaken wie zich in Groep K met winnaar Fiorentina zou plaatsen voor de tweede ronde. Dat werden de Fransen, dankzij twee goals van Claudio Beauvue. Hedwiges Maduro en ex-AZ'er Maarten Martens konden als invaller de uitschakeling niet voorkomen.