Memphis laat nieuwe koploper Monaco maar even schrikken

Memphis Depay heeft zondagavond met Olympique Lyon zijn meerdere moeten erkennen in AS Monaco, dat de koppositie weer heroverde: 1-2. De Nederlandse buitenspeler gaf een assist bij de enige goal van de Europa League-tegenstander van Ajax.

Waar de rol van Lyon in de Franse titelstrijd is uitgespeeld, moest Monaco winnen om de koppositie weer over te nemen. Concurrent Paris Saint-Germain stond na de 2-0 winst op Montpellier van zaterdag namelijk bovenaan met drie punten verschil.

Na iets meer dan een half uur opende Falcao de score namens Monaco door een corner binnen te werken. De Colombiaanse aanvaller maakte zijn twintigste competitiedoelpunt van het seizoen. Vlak voor rust breidde Kylian Mbappé de score uit nadat hij via rechts was losgebroken.

Mbappé (18 jaar en 124 dagen) mocht zich daarmee de jongste speler noemen die deze eeuw in een van de vijf Europese topcompetities veertien goals heeft gemaakt. De aanvaller van AS Monaco loste Wayne Rooney af die dit aantal bereikte in 2004. De Engelse international was toen 24 dagen ouder dan Mbappé nu.

In de 51ste minuut deed Lyon nog wel wat terug toen een hoekschop van Memphis hard binnen werd gekopt door middenvelder Lucas Tousart.

Door de winst neemt Monaco de eerste plek weer over van PSG, terwijl het ook nog een wedstrijd minder heeft gespeeld. Lyon is met Bordeaux en Olympique Marseille verwikkeld in een strijd om de vierde en vijfde plek, die recht geven op een Europa League-ticket. In de huidige jaargang van dat toernooi is de ploeg van Memphis nog actief. Deze week kwam Ajax uit de koker als tegenstander voor de halve finale. De heenwedstrijd in Amsterdam wordt gespeeld op 3 mei. Memphis is niet speelgerechtigd voor dat tweeluik.