Memphis kan Lyon niet helpen aan goede generale voor AZ

Olympique Lyon reist donderdag met een slecht gevoel af naar Alkmaar voor het Europa Leaugue-duel met AZ. De Franse nummer vier leed op bezoek bij middenmoter Guingamp de vierde nederlaag in zes competitieduels: 2-1.

Ondanks de blessure van Mathieu Valbuena begon Memphis ook in Guingamp op de reservebank. Maxwel Cornet was zaterdagavond de vervanger van de Franse international, die weken is uitgeschakeld met een bovenbeenblessure. De bezoekers begonnen het duel nog voortvarend. Andermaal was Alexandre Lacazette de gevierde man. De Franse clubtopscorer pegelde zijn twintigste competitietreffer tegen de touwen.

Nog voor de rust had Guingamp de achterstand echter alweer omgezet in een voorsprong. Achtereenvolgens Moustapha Diallo en Nicolas Benezet deden Lyon pijn door in een tijdsbestek van vijf minuten beiden te scoren. Gelegenheidstrainer Gérald Baticle greep halverwege de tweede helft in door Memphis in te brengen voor Rachid Ghezzal.

De Nederlander liet zich meteen na zijn entree zien door op karakteristieke wijze naar binnen te kappen en de verre kruising te zoeken, maar zijn poging ging een meter naast het doel van de gastheren. De invalbeurt van de 22-jarige aanvaller bracht nieuw elan bij Lyon, maar tot doelpunten leidde dat niet, al was Memphis met een kopbal nog akelig dicht bij de gelijkmaker.

Het is alweer de vierde nederlaag in zes wedstrijden in 2017 voor de ploeg, die tussen 2002 en 2008 zeven keer op rij kampioen van Frankrijk werd. De topdrie van de Ligue 1 lijkt daardoor definitief uit zicht: het verschil met nummer drie Olympique Nice bedraagt twaalf punten.