Superinvaller Memphis heeft aandeel in riante zege Lyon

Memphis Depay heeft woensdag voor het eerst serieus van zich doen spreken tijdens een wedstrijd van Olympique Lyon. De Oranje-international had met een afgedwongen strafschop én een treffer – zijn eerste in dienst van de Franse club – een groot aandeel in de soevereine zege op Nancy in de Ligue 1. Nice liet evenmin een steek vallen.

Olympique Lyon - Nancy 4-0
Memphis moest genoegen nemen met een plaats op de bank nadat hij zondag nog aan de aftrap stond in het duel met Saint-Étienne. Vlak voor rust maakte de winteraanwinst zijn opwachting als vervanger van de onfortuinlijke Mathieu Valbuena, die bij het maken van de 1-0 in de 39ste minuut een blessure had opgelopen.

De treffer van Valbuena mocht er overigens zijn: vanaf de rand van het strafschopgebied vond de 52-voudig international de kruising. Bij het scheiden van de markt voor rust verdubbelde Lyon de marge via Nabil Fekir, die de bal over doelman Sergey Chernik stiftte na te zijn vrijgespeeld door Alexandre Lacazette.

Na de hervatting eiste Memphis, die tegen Saint-Étienne nog ongelukkig speelde, de aandacht op. De buitenspeler versierde in de 54ste minuut de strafschop waaruit Lacazette de 3-0 aantekende en was niet veel later zelf verantwoordelijk voor de vierde treffer van de thuisploeg. Memphis anticipeerde goed op een fraaie pass van Maxime Gonalons en liet Chernik kansloos met zijn inzet vanaf tien meter.

Met zijn goal - zijn eerste competitietreffer sinds november 2015 - trad Memphis toe tot een even illuster als select gezelschap Nederlanders dat op het hoogste niveau in Engeland en Frankrijk scoorden. Een aantal andere leden van deze club zijn Mario Melchiot, Ricky van Wolfswinkel, Kiki Musampa, Boudewijn Zenden en Patrick Kluivert. Na de 4-0 schakelde Lyon wat tandjes terug, waardoor een monsterscore nooit in zicht kwam. Memphis probeerde het nog wel, maar ook hij kon zijn productie niet opvoeren.

Door de triomf verstevigden Depay cum suis de vierde plaats in de Ligue 1, al is de achterstand op de topdrie nog steeds fors.

Olympique Nice - Saint-Étienne 1-0
Om de titelrace met AS Monaco en Paris Saint-Germain vol te houden moet Olympique Nice afrekenen met de wisselvalligheid die het in 2017 maar niet van zich af weet te schudden. De ploeg van Lucien Favre zette woensdag in elk geval een stap in de eerste richting door Saint-Étienne te verslaan. Wylan Cyprien maakte al in de zevende minuut de enige treffer. De 22-jarige middenvelder schoot van grote afstand raak op aangeven van Alassane Pléa. Een antwoord van Saint-Étienne, waar Oussama Tannane nog ontbrak, bleef uit.

Bij Nice moest Mario Balotelli op de bank beginnen. De Italiaan kwam in de 82ste minuut in het veld voor Pléa. Nice bezet de derde plek, met net zoveel punten als nummer twee Paris Saint-Germain. Koploper AS Monaco is drie punten 'los'.