Memphis Depay, buitenspeler 2.0 is PSV ontgroeid

Reacties

Met de titel op zak wacht Memphis Depay een spannende zomer. Voor PSV lijkt de tijd gekomen afscheid te nemen van zijn grootste talent in jaren. Een profiel van het enige echte wonderkind van de Eredivisie.

Memphis Depay, buitenspeler 2.0 is PSV ontgroeid

Talent is makkelijk te herkennen. Potentie niet. Van de tientallen beloftevolle voetballers in de Eredivisie, groeit er ongetwijfeld een aantal uit tot grote speler. Maar wie? Dat is zelfs voor scouts van buitenlandse clubs amper in te schatten. Tegenover elke Luis Suarez staat een Afonso Alves.

Toch staat er in de Eredivisie heel soms een speler op die zichzelf boven alle twijfel verheft. Een speler van wie zelfs een leek na een paar wedstrijden al ziet dat het niet de vraag is óf hij de top bereikt, maar wanneer. Een uniek talent in het rijtje Wesley Sneijder en Arjen Robben. Een talent als Memphis.

De Eindhovense blikvanger in een aanvalslinie met rechtsbuiten Luciano Narsingh en de opgeleefde spits Luuk de Jong, is een zeldzaamheid op voetbalschoenen. In de Eredivisie zagen we de afgelopen jaren tal van goede buitenspelers voorbijkomen, maar geen enkele is vergelijkbaar met Memphis. Hij is van een ander soort. De buitenspeler 2.0. Alles wat een moderne voetballer nodig heeft - techniek, snelheid en kracht - komt in hem samen.

Memphis Depay zet Hulk van zich af in het Europa League-duel met Zenit Sint-Petersburg.
Memphis Depay zet Hulk van zich af in het Europa League-duel met Zenit Sint-Petersburg.

Vooral fysiek is Memphis zijn leeftijdsgenoten ver voorbij. Hij is breder en robuuster dan menig centrumverdediger. Hij bezit niet de allerhoogste topsnelheid, maar combineert dat met explosiviteit op de eerste meters, iets dat voortkomt uit zijn enorme spierkracht, een aspect dat veel andere Eredivisie-talenten pas ontwikkelen zodra zij Nederland verlaten.

De mentaliteit van Memphis wordt nogal eens omschreven als mogelijke valkuil. Hij zou eigenwijs zijn en makkelijk afgeleid worden van het vak van topsporter. Misschien zorgwekkend, maar het kunnen net zo goed symptomen zijn van vroegwijsheid en het gegeven dat hij het niveau van PSV ontgroeid is. Alles wijst erop dat dat laatste het geval is.

Afgelopen zomer weigerde PSV een megabod op Memphis. De club nam bewust de beslissing zijn beste spelers te behouden om sportief te oogsten. Die opzet is met het behalen van de eerste titel sinds 2008 volledig geslaagd. Tegelijkertijd is Memphis na het sterkste seizoen uit zijn loopbaan meer waard dan ooit. Het moment voor PSV om afscheid te nemen van zijn grootste talent in jaren is daarmee gekomen.

Met een kampioensmedaille om zijn nek wacht Depay een spannende zomer. De wereld ligt aan zijn voeten. Het enige wonderkind van de Eredivisie is klaar om uit te vliegen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.