Meer verzet tegen Platini: 'Hij zal chaos naar FIFA brengen'

Reacties

De Zuid-Koreaan Chung Mong-joon heeft nog maar eens benadrukt dat hij een gooi wil gaan doen naar het FIFA-voorzitterschap. De 63-jarige miljardair kondigde zijn plannen in juni reeds aan en is allesbehalve een voorstander van Michel Platini als opvolger van Sepp Blatter. De Fransman stelde zich woensdag officieel kandidaat.

Meer verzet tegen Platini: 'Hij zal chaos naar FIFA brengen'

Chung, die in het verleden ook deel uitmaakte van het FIFA-bestuur, is een van de vele criticasters van Blatter. De erevoorzitter van de Zuid-Koreaanse voetbalbond uitte in 2011 al openlijk kritiek op de 79-jarige Zwitser, die tot de verkiezingen aanblijft als preses van de FIFA.

Maar hij is ook geen fan van Platini. 'Als ik gekozen word, is dat niet om te genieten van de luxe van mijn kantoor', deelt de Koreaan in gesprek met de BBC een schimpscheut uit. 'Mijn taak is dan om voor verandering te zorgen. Voor Platini wordt het heel moeilijk om daadwerkelijk goede hervormingen door te voeren. Hij wordt gesteund door de huidige FIFA en is een product van dat systeem.'

Chung Mong-joon (foto) dicht zichzelf een goede kans toe om te winnen. 'Het is tijd voor een niet-Europese leider. Onder Blatter is FIFA een gesloten organisatie geworden die er louter is voor zijn vertrouwelingen. Dat wil ik veranderen.'

Kandidaat-voorzitters hebben nog tot 26 oktober om zich officieel verkiesbaar te stellen. Op 26 februari zal in Zürich een opvolger voor Blatter worden aangewezen. Ook David Ginola, Zico en zelfs Diego Maradona kondigden al aan plannen te hebben om mee te dingen naar het FIFA-pluche. In de komende maanden zal moeten blijken of die plannen geconcretiseerd gaan worden. Jérôme Champagne en Ali Bin Al-Hussein, die bij de vorige verkiezing de enige tegenstrever van Blatter was, hebben zich nog niet officieel gemeld. Prins Ali sprak al wel uit dat hij Platini geen goede kandidaat vindt.

Musa Bility wierp zich eerder al op als kandidaat van het Afrikaanse continent. Hij vertelde gisteren ook allesbehalve fan te zijn van Platini. 'Hij zal chaos naar de FIFA brengen', aldus de preses van de Liberiaanse voetbalbond. Ook van hem is nog niet officieel bekend of hij zich in de race om de FIFA-troon gaat mengen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.