Mata van steunpilaar tot reserve: 'Ik doe wat Mourinho wil'

Juan Mata werd de afgelopen twee seizoenen verkozen tot Speler van het Jaar bij Chelsea, maar door de komst van manager José Mourinho is hij van steunpilaar tot wisselspeler gedegradeerd. De Spanjaard is vastberaden zichzelf opnieuw uit te vinden en terug te knokken.

Mata van steunpilaar tot reserve: 'Ik doe wat Mourinho wil'

Chelsea nam Mata medio 2011 over van Valencia en de kleine spelverdeler groeide op Stamford Bridge razendsnel uit tot onmisbare kracht. In zijn eerste twee seizoenen maakte hij in 69 competitieduels zeventien doelpunten en daarnaast  bereidde hij 25 keer een treffer voor. Het zou elke speler een vaste plaats in de basisopstelling opleveren, maar door de komst van José Mourinho naar Chelsea veranderde er afgelopen zomer veel voor Mata.

In het kielzog van Mourinho kwamen er, naast de al aanwezige Eden Hazard en Oscar, met Kevin De Bruyne, Willian en André Schürrle nog eens drie aanvallende middenvelders naar Chelsea. Mourinho liet aan Mata weten dat hij zijn spel zal moeten aanpassen om in aanmerking te komen voor speelminuten. Een advies dat Mata, ondanks zijn indrukwekkende staat van dienst, ter harte neemt. 'Ik zal moeten doen wat de trainer zegt. Ik werk hard aan de ontwikkeling van mijn spel', aldus de 25-jarige international van Spanje.

Mata is ervan overtuigd dat hij zijn waarde kan hebben voor het nieuwe Chelsea. 'Ik weet wat ik kan betekenen voor het elftal', vervolgt de oud-speler van Valencia en Real Madrid Castilla. 'Ik ben niet iemand die bij tegenslag bij de pakken neer gaat zitten. Ik blijf altijd in mezelf geloven en train keihard. Dat is de manier waarop ik het altijd heb gedaan.'

Dit seizoen stond Mata slechts vier keer in de basis bij Chelsea, dat tien officiële wedstrijden speelde.

Chelsea-supporters protesteren tegen de reserverol die Mata dit seizoen vervult.
Chelsea-supporters protesteren tegen de reserverol die Mata dit seizoen vervult.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen