Martins Indi ziet foutenfestival en 'magische Jackson'

Bruno Martins Indi kende een opmerkelijk Champions League-debuut met de 6-0 zege van FC Porto op BATE Borisov. Zijn tweede optreden in het miljoenenbal, het bizar verlopen bezoek aan Shakhtar Donetsk (2-2), zal de Oranje-international ook niet snel vergeten.

Porto miste in de eerste helft zelf een penalty in de persoon van Yacine Brahimi en leek dat met een nederlaag te moeten bekopen toen Shakhtar na 85 minuten op 2-0 kwam. Martins Indi was bij beide tegentreffers betrokken. In de 52ste minuut speelde hij de bal terug op Oliver Torres, die daarna balverlies leed in het eigen strafschopgebied. Een half uur later liep doelpuntenmaker Luiz Adriano weg uit de rug van de ex-Feyenoorder. 'We speelden goed en hadden veel balbezit, maar Shakhtar scoorde twee keer door fouten van onze kant', constateerde Martins Indi.

Schandalig
Dat Porto dankzij twee goals van invaller Jackson Martínez in de slotfase toch nog een punt pakte, was volgens Shakhtar-middenvelder Taras Stepanenko juist weer te wijten aan fouten aan Oekraïense kant. 'We verloren op het einde de concentratie. Een team als Shakhtar mag dat soort fouten niet maken. We spelen elk seizoen in de Champions League, dan is dit onacceptabel. Schandalig dat we hier punten hebben laten liggen.'

Want Stepanenko vond dat Porto zeker niet beter was dan Shakhtar. Daar was Martins Indi het niet mee eens. 'Ik vond dat we meer hadden verdiend, maar zij hebben een erg goede doelman (Andriy Pyatov, red.). Natuurlijk kregen zij ook kansen, maar ik vond dat wij meer balbezit hadden en scherper waren', aldus de centrale verdediger, die dit seizoen in negen van de tien duels basisspeler was.

De teller van Jackson Martínez staat alweer op negen treffers, toch begon hij op de bank.

Matchwinner Martínez was dit seizoen ook een vaste basisspeler, maar moest in Lviv plaatsmaken voor Vincent Aboubakar. Nadat de Colombiaanse spits na 65 minuten alsnog mocht opdraven, maakte hij zijn achtste en negende treffer van het seizoen. 'Maar het is heus niet zo dat er iets magisch gebeurt als Jackson van de bank af komt', zei hij over zichzelf. 'We speelden daarvoor ook goed, we misten alleen onze kansen.'

Behalve het bizarre wedstrijdverloop was het duel in Groep H voor Shakhtar ook in een ander opzicht memorabel. De ploeg van trainer Mircea Lucescu werkt door de onrust rondom Donetsk zijn Europese thuiswedstrijden af in Lviv, dat duizend kilometer naar het westen ligt. Stepanenko voelde zich desondanks thuis. 'Ik wil de fans bedanken, ze hebben ons van de eerste tot de laatste minuut gesteund. En dat hebben we echt wel meegekregen. Shakhtar vertegenwoordigt niet alleen de Donbass-regio, maar héél Oekraïne. We hadden het graag met ze gevierd met een overwinning.'