'Marokko wacht zware schorsing en miljoenen euro's boete'

Reacties

Marokko hangt een zware straf boven het hoofd. Issa Hayatou, voorzitter van de Afrikaanse voetbalbond (CAF), heeft zaterdag laten doorschemeren dat het land voor vier jaar zal worden geschorst en een bovendien een fikse boete zal krijgen voor het teruggeven van de organisatie van de Afrika Cup 2014.

'Marokko wacht zware schorsing en miljoenen euro's boete'

Uit vrees voor een uitbraak van ebola binnen de eigen landsgrenzen weigerde Marokko het toernooi om de Afrika Cup van begin volgend jaar nog langer te organiseren. Alleen als de CAF akkoord ging met een jaar uitstel wensten de Noord-Afrikanen het continentale kampioenschap nog te huisvesten.

De CAF ontnam Marokko vervolgens de organisatie van de Afrika Cup. Bovendien volgde vrijwel meteen daarop diskwalificatie voor de eindronde, die nu in Equatoriaal Guinee zal plaatshebben. Daar blijft het echter niet bij, want volgens de reglementen moeten de Leeuwen van de Atlas zich ook de komende jaren nog van deelname aan de Nations Cup onthouden.

'Als we ons aan de regels houden, betekent het dat Marokko wordt uitgesloten van de komende twee edities', vertelde Hayatou (foto) zaterdag in Franse media. 'Bovendien moeten we financiële en morele schade in rekening brengen', aldus de onverbiddelijke CAF-preses. Volgens de Marokkaanse krant Le Matin zou het gaan om een boete van zestien (!) miljoen euro.

Ondanks de zware strafmaat vindt Hayatou dat hij consequent moet zijn. 'We gaan niet met twee maten meten, dat zou het Afrikaanse voetbal ernstig kunnen schaden. In 1996 werd Nigeria ook voor vier jaar geschorst omdat dit land het toernooi in Zuid-Afrika boycotte.' The Super Eagles misten toen ook de editie van 1998, maar mochten in 2000 weer deelnemen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.