Manchester United morele winnaar van kraker in Madrid

Het persoonlijke duel Cristiano Ronaldo-Robin van Persie eindigde in Portugees voordeel, maar de Nederlandse tevredenheid was ondanks een misser groter na Real Madrid-Manchester United (1-1).

De Champions League-kraker in Santiago Bernabéu voldeed aan de hooggespannen verwachtingen. Vanaf de eerste minuut was het genieten geblazen, waarbij vooral de aanvalsdrang van Real Madrid groot was. De Koninklijke bepaalde het tempo, waar Manchester United zich beperkte tot scherpe counters.

Vooral Cristiano Ronaldo deed zich gelden tegen zijn oude club. De Portugees zocht en vond uiteindelijk in de dertigste minuut het lang gezochte gaatje in de defensie van United. Uit een voorzet van Ángel di María kwam hij hoog om de bal vervolgens perfect en buiten bereik van keeper David De Gea in het Engelse doel te koppen.

Het fraaie doelpunt betekende de gelijkmaker voor Real Madrid. De ploeg van trainer José Mourinho was in de twintigste minuut op achterstand gekomen. Na een corner van Wayne Rooney bevestigde Danny Welbeck zijn kwaliteiten als kopper. Maar het was een bewijs van de kwetsbaarheid van de Madrileense defensie. Manchester United, met Robin van Persie als architect voor de spaarzame aanvallen, kreeg naarmate de tweede helft vorderde steeds minder de gelegenheid dat onder de aandacht te brengen. De Engelse ploeg moest zich richten op het tegenhouden.

Dat Wayne Rooney meer rechtsback speelde dan dat hij zich op de vijandelijke helft begaf was kenmerkend voor de verhoudingen op het veld. Het was ook niet zonder risico’s, zoals bleek na een uur toen de aanvaller zijn directe tegenstander Fábio Coentrão te veel ruimte gaf. Met een ultieme redding voorkwam De Gea een Madrileense voorsprong.

De Spaanse doelman in Engelse dienst hoefde niet meer te capituleren. Het resultaat moet Manchester United zeker gezien de verhoudingen tevreden stellen. Toch zal Van Persie zich nog wel achter zijn oren krabben. De Oranje-international kreeg in de 72ste minuut twee kansen zijn status te verhogen.

De eerste inzet strandde via de handen van keeper Diego López nog op de lat. Dat de tweede poging niet veel later op niets uitliep, mocht Van Persie zichzelf aanrekenen. De aanvaller raakte de bal niet vol, waardoor de bal wel over López stuiterde maar Xabi Alonso op de doellijn redding kon brengen.

Van Persie miste daarmee de uitgelezen kans het persoonlijke duel met Ronaldo gelijk te trekken, en de wedstrijd tegen Real Madrid in Engels voordeel te beslechten. Ook in de laatste seconde trapte Van Persie nog een bal op doel, López keerde de inzet echter goed. Maar de 1-1 in Bernabéu biedt United perspectief de kwartfinales van de Champions League te bereiken.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.