Makkelie wijst Cocu terecht: 'PSV moet slimmer verdedigen'

Hoewel hij erkende dat zijn ploeg wel degelijk fouten had gemaakt, weet PSV-trainer Phillip Cocu de 3-1 nederlaag in De Kuip tegen Feyenoord voor een groot deel aan de volgens hem veel te makkelijk gegeven strafschoppen en een onterechte rode kaart voor Jeffrey Bruma. Scheidsrechter Danny Makkelie wees die kritiek resoluut van de hand.

'Hoe de scheidsrechter de wedstrijd vandaag heeft beïnvloed is tegen het buitengewone aan', reageerde Cocu woedend in gesprek met FOX Sports. 'Ik heb de beelden voor de zekerheid nog even bekeken, maar de eerste strafschop (Santiago Arias bracht Jean-Paul Boëtius uit balans, red.) is echt een lachertje eersteklas. Belachelijk', aldus de aangeslagen ex-international, die met PSV voor de vijfde keer op rij verloor in een uitwedstrijd.

Daar bleef het echter niet bij, zo stelde Cocu. 'Bij de tweede penalty zoekt Graziano Pellè het contact op met Jeffrey Bruma. Die krijgt zijn tweede gele kaart, terwijl het helemaal geen doelrijpe kans is.'

Spelregels
Makkelie vond echter dat hij volledig in zijn recht stond. 'Ik heb in de wedstrijd geen moment getwijfeld en ook na het terugzien van de beelden denk ik er niet anders over. Er wordt altijd snel naar de arbitrage gewezen, maar ik vind dat PSV naar zichzelf moet kijken. Het zijn de verdedigers die de overtredingen hebben gemaakt, ik hanteer alleen maar de spelregels. Dan moeten ze maar wat slimmer verdedigen. Ik bestraf slechts datgene wat ik zie, en dat is in dit geval twee strafschoppen.'

Cocu erkende na zijn tirade over Makkelie dat de gelijkmaker van Boëtius - na note bene een vrije trap voor PSV - vlak voor rust niet had mogen vallen. 'Die tegentreffer mogen we ons aantrekken, want als we met 1-0 de rust ingaan begin je toch heel anders aan de tweede helft. Het mag niet zo zijn dat je op dat moment in de counter verslagen wordt en net voor rust de gelijkmaker tegen krijgt. Dat kunnen we onszelf zeker aanrekenen.'

De goal van Adam Maher is voor Phillip Cocu aanleiding tot gematigd optimisme ondanks het verlies.

Hoewel PSV vervolgens ten onder ging door twee goals van Pellè, die de tweede penalty overigens tegen de paal schoot, zag Cocu wel degelijk lichtpuntjes. 'Tot de rust was het eigenlijk prima. Toen vond ik de wisselwerking voorin steeds beter worden en bereikten we Adam Maher ook een aantal keer. We maakten ook een uitstekende goal en kregen nog twee mogelijkheden vanuit de counter.'

'Na rust verwachtten we eigenlijk hetzelfde beeld', vervolgde Cocu, 'maar dan wordt zo'n penalty wel heel makkelijk gegeven. Als je dan ook nog met tien man komt te staan, weet je dat je een heel moeilijke wedstrijd gaat spelen', aldus Cocu, die het tij daardoor nog niet heeft kunnen keren. 'Dat was vandaag dichtbij geweest. Als je met 1-0 de rust in gaat, is een goed resultaat heel dichtbij.'

Na de nederlaag in De Kuip krijgt PSV aanstaande zaterdag Vitesse op bezoek, dat na vijftien speelronden bovenaan staat. Cocu blijft de moed er echter in houden. 'We gaan gewoon door en nu naar zaterdag toewerken. We krijgen de koploper op bezoek en we zullen het nu thuis moeten gaan doen. Ik ben strijdbaar tot en met en dat zal ik tot het allerlaatste blijven. '