Zorgen bij PSV nemen toe na nederlaag bij Feyenoord

Feyenoord heeft er in een directe confrontatie in De Kuip voor gezorgd dat de crisissituatie bij PSV nog wel even voortduurt. Dankzij twee goals van de eindelijke weer eens trefzekere Graziano Pellè kon het Rotterdamse thuispubliek weer eens juichen: 3-1.

Zorgen bij PSV nemen toe na nederlaag bij Feyenoord

De middag begon nog hoopvol voor PSV. Nadat Feyenoord in het eerste kwartier had gedomineerd zonder echt gevaarlijk te worden, kwamen de Eindhovenaren uit de eerste de beste tegenstoot meteen op voorsprong dankzij Adam Maher. Met Stijn Schaars en Oscar Hiljemark in zijn rug mocht de twintigjarige middenvelder voor het eerst sinds tijden op zijn geliefde nummer 10-positie starten. Dat leek zich aanvankelijk uit te betalen.

Zo creëerde Maher zijn doelpunt in de 21ste minuut voor een groot deel zelf, door een één-twee met de in de basis gestarte Florian Jozefzoon aan te gaan. Vervolgens schoof hij de bal oog in oog met Feyenoord-doelman Erwin Mulder beheerst in het doel. Later in de eerste helft speelde Maher de mee opgekomen Santiago Arias vrij, maar de voortzetting van de Colombiaanse rechtsback miste precisie, waardoor een tweede doelpunt uitbleef.

Dankzij een goed uitgespeelde goal van Adam Maher startte PSV nog veelbelovend in De Kuip.
Dankzij een goed uitgespeelde goal van Adam Maher startte PSV nog veelbelovend in De Kuip.

Veel meer dan dat leverde de tactische omzetting van trainer Phillip Cocu echter niet op. Wel slaagde zijn ploeg erin Feyenoord vrijwel de gehele eerste helft te neutraliseren. Doelman Jeroen Zoet hoefde na een goed opgezette aanval alleen in actie te komen bij een afstandsschot van Jordy Clasie. Verder viel vooral op hoe aanvalsleider Graziano Pellè, voornamelijk door toedoen van Jeffrey Bruma en Karim Rekik, slechts wat ongevaarlijke kopballen kon produceren.

Behalve Graziano Pellè vertolkte ook Jean-Paul Boëtius een hoofdrol. De linksbuiten was bij alle Feyenoord-treffers betrokken.
Behalve Graziano Pellè vertolkte ook Jean-Paul Boëtius een hoofdrol. De linksbuiten was bij alle Feyenoord-treffers betrokken.

PSV bevestigde daarmee dat het kapotspelen van een gesloten defensie nog altijd niet het sterkste punt van Feyenoord is, maar toch kwam de ploeg van trainer Ronald Koeman nog voor rust op gelijke hoogte. Na een afgeslagen vrije trap van Memphis Depay maakte Ruben Schaken met zijn snelheid optimaal gebruik van de ruimte en schoot Jean-Paul Boëtius de bal uit diens voorzet met buitenkant rechts schitterend in de verre hoek.

Na de hervatting draaide Feyenoord de duimschroeven verder aan. Eerst leek het er nog op dat PSV tegen die druk bestand was, maar uiteindelijk ging het al weken kwakkelende elftal van Cocu door eigen fouten alsnog ten onder. Scheidsrechter Danny Makkelie kende wegens opzichtig vasthouden van Santiago Arias (tegen Boëtius) en Jeffrey Bruma (tegen Pellè) in een tijdbestek van vier minuten twee strafschoppen toe.  

Graziano Pellè is uitzinnig van vreugde met zijn eerste competitiegoal in bijna twee maanden tijd.
Graziano Pellè is uitzinnig van vreugde met zijn eerste competitiegoal in bijna twee maanden tijd.

Hoewel Pellè alleen het eerste buitenkansje benutte en de tweede tegen de paal schoot, was het verzet van PSV daarmee wel gebroken. De overtreding die Bruma op de Italiaanse spits had begaan leverde hem immers zijn tweede gele kaart van het duel op. Met tien man was PSV geen partij meer voor Feyenoord, zeker omdat Pellè zeven minuten na zijn misser uit een voorzet van Boëtius alsnog zijn tweede van de middag en zijn twaalfde van het seizoen liet aantekenen en daardoor voor het eerst sinds 6 oktober weer trefzeker was in de Eredivisie.

Dat Feyenoord voor het eerst sinds 29 september (ADO Den Haag, 4-2) weer een wedstrijd in de eigen Kuip won, betekent dat de Rotterdammers stijgen naar de vierde plaats, op zes punten van koploper Vitesse. PSV vindt zichzelf na de vijfde opeenvolgende uitnederlaag in de Eredivisie terug op de tiende plaats en heeft liefst tien punten minder dan lijstaanvoerder Vitesse.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen