Feyenoord-PSV: topploegen azen op revanche in De Kuip

VI.nl blikt elke week vooruit op een aansprekende wedstrijd in de Eredivisie. Voor de vijftiende speelronde is dat Feyenoord - PSV om 14.30 uur in De Kuip.

Feyenoord-PSV: topploegen azen op revanche in De Kuip
Actueel

Clubs in het nauw

Feyenoord en PSV willen dit seizoen om de titel strijden, maar voorlopig lijkt dat even niet aan de orde. Feyenoord hield afgelopen zomer de selectie intact en wilde verder groeien, maar de start van de competitie was uiterst teleurstellend. De ploeg van trainer Ronald Koeman verloor de eerste drie duels en moest noodgedwongen al heel vroeg in het seizoen een inhaalslag maken.

Dat lukte, mede door veel puntenverlies van de andere topclubs, maar een vervolg kwam er niet. Feyenoord bleef onder meer punten morsen tegen Heracles Almelo, Go Ahead Eagles en NEC. Na de nederlaag vorige week bij RKC Waalwijk nam de kritiek nog meer toe, aangezien de Rotterdammers op de zevende plek staan.

PSV zit al langere tijd in het nauw. In de laatste vijf competitieduels wisten de Eindhovenaren slechts twee punten te behalen. De vormcrisis blijft maar aanhouden, wat veel invloed heeft op het vertrouwen van de ploeg. PSV wist vorige week in eigen stadion lange tijd met een man meer geen indruk te maken tegen SC Heerenveen, en kwam in de slotfase met een late gelijkmaker nog goed weg.

Onder leiding van Phillip Cocu was het begin van het seizoen uiterst hoopvol. Met talenten als Zakaria Bakkali, Jeffrey Bruma, Mephis Depay en Karim Rekik hoopte PSV weer een gooi te kunnen doen naar een volgende periode als koploper in Nederland. Na de goede start zijn de Eindhovenaren heel ver weggezakt en kan vandaag bij een negatief resultaat zomaar het rechterrijtje de realiteit zijn.

Persoonlijk duel

Janmaat versus Depay

Hij leek zich lange tijd te onttrekken aan het weifelende verdedigen van Feyenoord, maar werd vorige week in het uitduel met RKC Waalwijk opeens als grote schlemiel gezien. Daryl Janmaat maakt sinds zijn overstap van SC Heerenveen naar Feyenoord een stormachtige ontwikkeling door. Ook in Oranje wist hij zichzelf enkele keren met sterke optredens te laten zien, maar de laatste weken kampt ook Janmaat met vormproblemen. Met aarzelend ingrijpen stond hij aan de basis van de late tegentreffer in Waalwijk.

Vanmiddag wil hij in de eigen Kuip revanche halen. Dat moet gebeuren tegen een andere international. Memphis Depay moest het vorig seizoen voornamelijk met invalbeurten doen, maar ontpopt zich deze jaargang tot een van de spaarzame lichtpuntjes van PSV. Depay heeft veel dreiging in zijn spel, kan makkelijk een man passeren en is met zijn goede trap ook al meerdere malen zeer doeltreffend geweest.

Tactiek

Defensieve kwetsbaarheid

Feyenoord won dit seizoen in competitieverband zes duels, maar verloor er ook al vijf. Een bijzonder hoog aantal voor een ploeg, die mee wil doen om het kampioenschap. In veertien duels werden ook al 22 treffers geïncasseerd. Het geeft de defensieve kwetsbaarheid van de ploeg aan. Terwijl Koeman met Janmaat, Stefan de Vrij, Bruno Martins Indi, Miquel Nelom en Joris Mathijsen kan beschikken over (voormalige) internationals, heeft de ploeg veel moeite om op de nul te spelen.

PSV krijgt aanzienlijk minder tegentreffers, tot op heden vijftien, maar dat geeft allerminst zekerheid. Bruma en Rekik begonnen het seizoen als degelijk duo, maar door blessureleed van Rekik moest er al snel geïmproviseerd worden. De ideale samenstelling van de achterhoede is daardoor nog altijd niet aanwezig. Jetro Willems is een grillige linksback, die aanvallend voor dreiging zorgt, maar verdedigend kwetsbaar blijft, terwijl op rechts de Colombiaan Santiago Arias nog allerminst een stabiele indruk achterlaat. Vorige week deed Cocu een beroep op Abel Tamata, maar dat bleek geen succes. De achterhoede hunkert, net als de rest van de ploeg, naar een positieve reeks waarin vertrouwen wordt opgebouwd.

Vanmiddag een duel waarin de belangen heel groot zijn. Welke club krabbelt op en welke club komt in een grotere crisis terecht? Feyenoord en PSV trappen om 14.30 uur af in De Kuip.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen