'Lucky' van Linskens leidraad voor PSV in Vicente Calderón

Reacties

PSV verschijnt dinsdagavond aan de aftrap in Estadio Vicente Calderón in de wetenschap dat het tijdens een Europees duel nog nooit heeft gewonnen op Spaanse bodem. Om door te gaan naar de kwartfinale van de Champions League hoeft de ploeg van trainer Phillip Cocu tegen Atlético Madrid ook niet te breken met die traditie.

'Lucky' van Linskens leidraad voor PSV in Vicente Calderón

Na het 0-0 gelijkspel van drie weken terug is scoren en gelijkspelen immers al genoeg voor PSV om Europese uitschakeling te voorkomen. Dat behoort gezien de historie van de Eindhovenaren wél tot de mogelijkheden. Van de voorgaande twaalf uitduels met Spaanse tegenstanders, eindigden er drie in een gelijkspel: in 1987/88 tegen Real Madrid (1-1) en in 1995/96 en 1997/98 tegen Barcelona (twee keer 2-2). Daartegenover staan liefst negen nederlagen.

De historie biedt wat dat betreft weinig aanknopingspunten voor de mannen van Cocu, zeker omdat PSV sinds de beroemde halve finale op weg naar de Europa Cup I-zege van 1988 tegen Real er altijd uitvloog tegen Spaanse clubs. Zo was Atlético zeven seizoenen geleden tijdens het laatste Champions League-avontuur nog veel te sterk. In Eindhoven werd het 3-0, in een door een UEFA-straf leeg Vicente Calderón 2-1 (foto).

Door een straf van de UEFA bleef het stadion van Atlético Madrid tijdens de vorige ontmoeting met PSV in Spanje leeg. Atlético won destijds met 2-1, nadat het in Eindhoven al met 0-3 gewonnen had.
Door een straf van de UEFA bleef het stadion van Atlético Madrid tijdens de vorige ontmoeting met PSV in Spanje leeg. Atlético won destijds met 2-1, nadat het in Eindhoven al met 0-3 gewonnen had.

De verhoudingen lijken zeven jaar later getuige het 0-0 gelijkspel in het heenduel echter dichter bij elkaar te liggen. En laat PSV in het verleden nou hebben bewezen dat een doelpuntloze thuiswedstrijd genoeg kan zijn om door te bekeren in Europa. Ook in dat opzicht vormt de even lelijke als belangrijke gelijkmaker (1-1) van Edward Linskens in Estadio Santiago Bernabéu (foto boven) van 28 jaar geleden een stevige houvast.

PSV had daarna in eigen huis genoeg aan een 0-0 gelijkspel om de Europa Cup-finale te bereiken, zoals dat een maand eerder ook voldoende was om op vergelijkbare wijze met Girondins Bordeaux af te rekenen. In de dubbele confrontaties met Spartak Plovdiv (1963/64) Benfica (1974/75) en Glasgow Rangers (2010/11) ging het precies zo: geen treffers in Eindhoven, wel winnen in Bulgarije (0-1), Portugal (1-2) of Schotland (0-1).

Maar het ging minstens zo vaak fout voor PSV als het in de knock-outfase net als de opponent niet scoorde op eigen veld. Real Madrid (1970/71), Manchester United (1984/85) en Anderlecht (1991/92) waren na de 0-0 in Eindhoven vervolgens te sterk in hun thuishaven. Montpellier (1990/91), Karlsruher SC (1993/94) en Bayer Leverkusen (1994/95) hadden na een thuiszege op PSV genoeg aan een doelpuntloos gelijkspel in het Philips Stadion.

Omdat Atlético in eigen huis bovendien ijzersterk presteert in Europees verband, weet het elftal van Cocu wat het te doen staat: de boel achterin dichthouden en hopen dat de ploeg van trainer Diego Simeone wel een steek laat vallen. De heenwedstrijd bewijst dat PSV vervolgens is staat is op resultaat te spelen. En dan kan zelfs een lucky doelpunt als dat van Linskens op 6 april 1988 uitgroeien tot een van de beroemdste treffers in de clubhistorie.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.