Liverpool raast over Manchester City heen met sambavoetbal

Twee Brazilianen hebben Liverpool bij de hand genomen op bezoek bij Manchester City. Dankzij uitblinkers Philippe Coutinho en Roberto Firmino boekten de bezoekers een spectaculaire 4-1 zege.

Liverpool-manager Jürgen Klopp liet Firmino en Coutinho de meest aanvallende posities in zijn formatie innemen en dat die keuze de juiste bleek, is een understatement. De Brazilianen lieten The Reds swingen in de eerste helft. Het goede aanvalsspel resulteerde in de zevende minuut al in een voorsprong, al was daar ook hulp van Eliaquim Mangala bij nodig. Coutinho vond Firmino met een steekpass, waarna de spits direct voorgaf. De strakke voorzet kwam uit bij Mangala, die zijn doelman Joe Hart passeerde met een uiterst onhandig ogende inzet.

Het Zuid-Amerikaanse koningskoppel sloeg een kwartier later wederom toe. Firmino drong het strafschopgebied van The Citizens binnen en had vervolgens een afgemeten voorzet op Coutinho in huis. De Liverpool-spelmaker liet Hart kansloos met een schot door de benen van de City-doelman.

Net op het moment dat de wedstrijd voor Liverpool niet beter leek te kunnen verlopen, kwam Emre Can in actie. Met een zeer intelligent en elegant hakje legde hij de City-verdediging in de luren. De steekbal belandde bij Coutinho, die het overzicht bewaarde en Firmino een niet te missen kans schonk. Missen deed de van 1899 Hoffenheim overgekomen aanvaller dan ook niet: 0-3.

Zo leek de race tegen de klok die Sergio Agüero aflegde om het treffen met Liverpool te halen nog voor rust overbodig. De van een hamstringblessure herstelde Argentijn bewees vlak voor rust echter het tegendeel. De spits gaf het thuispubliek na de opeenstapeling van dompers reden tot juichen door Liverpool-goalie Simon Mignolet van afstand te kloppen met een bekeken schot in de rechterhoek. De tegentreffer was een direct gevolg van balverlies in de eerste fase van de opbouw van The Reds.

Sergio Agüero, hier in duel met Lucas Leiva, is na zijn goal tegen Liverpool de meest trefzekere Zuid-Amerikaan in de geschiedenis van de Premier League.

De show die Liverpool in de eerste helft opvoerde in het Etihad Stadium zal met name Raheem Sterling pijn hebben gedaan. De twintigjarige aanvaller liet Anfield de voorbije zomer achter zich omdat hij naar eigen zeggen zijn prijzenkast wilde vullen en vertrok voor zestig miljoen euro naar Manchester. Huidig Liverpool-aanvoerder James Milner bewandelde de omgekeerde weg.

City, voor deze speelronde koploper in de Premier League, legde zich niet neer bij de zeker lijkende nederlaag en zocht na rust naar de aansluitingstreffer. Liverpool verdedigde geconcentreerd, waardoor kansen voor de thuisploeg schaars waren. Aan de andere kant bleven de poorten niet gesloten. Firmino kreeg de mogelijkheid om op de dag van zijn eerste Liverpool-goal een tweede aan zijn totaal toe te voegen, maar stuitte op Hart.

De Engelse sluitpost trad eveneens handelend op toen invaller Christian Benteke de marge leek te vergroten. De invaller had oog in oog met Hart te veel tijd nodig en produceerde een houdbaar schot. De City-doelman had minder kans toen Martin Skrtel de bal in de 81ste minuut op zijn slof nam. De Slowaak aarzelde toen hij uit een corner op gelukkige wijze in balbezit kwam en knalde de 1-4 snoeihard tussen de palen. Daar bleef het bij voor The Citizens, die na het pijnlijke verlies derde staan. Klopp en consorten klimmen naar plek negen. Het verschil tussen beide teams bedraagt zes punten.