Linkerflank blijkt vruchtbare grond voor Southampton

Southampton heeft zichzelf vrij eenvoudig gehandhaafd in de subtop van de Premier League. In eigen huis zegevierde manager Ronald Koeman met 2-0 in de derby tegen AFC Bournemouth. Beide doelpunten kwamen voort uit voorzetten vanaf de linkerflank.

Southampton en Bournemouth liggen allebei in de regio South East England en daardoor mocht het treffen tussen beide ploegen de naam 'derby' dragen. Koeman waarschuwde zijn ploeg voorafgaand aan het duel in de elfde speelronde dat dergelijke wedstrijden soms lastiger zijn dan duels met Liverpool of Chelsea. Van een problematische confrontatie was in de praktijk echter geen sprake.

The Saints boekten juist een vrij eenvoudige overwinning, door voor rust al afstand te nemen van de promovendus. Dat deed de thuisploeg via twee soepel lopende aanvallen over de linkerflank. Twee ex-Feyenoorders stonden aan de basis van de openingstreffer. Middenvelder Jordy Clasie opende de aanval met een pass op Graziano Pellè. De Italiaan stuurde Ryan Bertrand met de buitenkant van zijn rechtervoet de diepte in en de middelhoge voorzet van de Engelsman was een prooi voor Steven Davis.

Graziano Pellè vierde de 2-0, alweer zijn zesde competitietreffer dit seizoen, met een verwijzing naar het WK rugby, waar wereldkampioen Nieuw-Zeeland wedstrijden altijd vooraf laat gaan door een ceremoniële dans.

In de 36ste minuut, vijf minuten na de eerste goal, verdubbelde Pellè die marge. Hij knikte een voorzet van een andere ex-Eredivisie-speler tegen het net. Dit keer was het Dusan Tadic die - zichzelf vrijgespeeld met wat scharen - een afgemeten voorzet verzorgde en de spits daarmee op zijn wenken bediende. Daarmee tekende de achtvoudig international al voor rust voor de eindstand.

Door de vierde winstpartij van het seizoen handhaaft Southampton, dat door een tweede gele kaart van Victor Wanyama in de 78ste minuut met tien man eindigde, zich in de Engelse subtop. The Saints bivakkeren op de zevende positie, met zeventien punten uit elf duels. Dat zijn er evenveel als nummer zes Tottenham Hotspur, maar de Londenaren kunnen maandag weer afstand nemen. Dan nemen de Spurs het op White Hart Lane op tegen hekkensluiter Aston Villa.