Leipzig ontregelt Bosz en Dortmund in krankzinnige topper

RB Leipzig heeft zaterdagavond het Borussia Dortmund van Peter Bosz verrast. In Dortmund ging de koploper met 2-3 onderuit in een spectaculaire wedstrijd met onder meer twee rode kaarten.

Dortmund begon het duel als koploper, met negentien punten uit zeven wedstrijden. Nummer twee Bayern München had eerder op de dag al gewonnen en kwam daardoor op zeventien punten, waardoor Die Schwarzgelben bij winst weer op vijf punten voorsprong konden komen. Leipzig pakte uit zeven duels dertien punten.

Al binnen vier minuten pakte de thuisploeg in het sfeervolle Signal Iduna Park de voorsprong. Pierre-Emerick Aubameyang schoot 1-0 binnen. De aanvaller kwam vanaf de zijkant het strafschopgebied binnen en rondde alleen voor doelman Péter Gulácsi keurig af. Het was alweer zijn negende treffer in acht Bundesliga-duels. In thuiswedstrijden is de Gabonees sowieso een garantie voor doelpunten: hij was in alle wedstrijden in Dortmund dit seizoen trefzeker.

De 1-0 van Aubameyang, die in elke thuiswedstrijd voor Dortmund scoorde dit seizoen.

Heel lang konden de elf van Bosz niet genieten van de voorsprong, want binnen tien minuten trokken Die Roten Bullen de stand weer gelijk. Een vrije trap belandde via Marcel Halstenberg op het hoofd van Marcel Sabitzer, die de bal eenvoudig in het doel knikte. Het was een spannende openingsfase, waarin Aubameyang nog binnen het kwartier nogmaals alleen op de doelman af mocht, maar deze keer had Gulácsi een katachtige reflex in huis.

Na een poging van Nuri Sahin die net over het doel vloog, namen de kopzorgen voor Bosz toe. Leipzig pakte namelijk brutaal de voorsprong via Yussuf Poulsen, die na een heerlijke actie van Bruma kon binnentikken. De vleugelspeler toverde er een heerlijke dribbel op de achterlijn uit, waarna hij de bal door de benen van doelman Roman Bürki speelde. Poulsen had op zijn beurt geen moeite het buitenkansje voor het lege doel te verzilveren: 1-2. De spectaculaire eerste helft had met een 2-2 stand kunnen eindigen, maar Mario Götze zag een veelbelovende poging door Gulácsi uit de linkeronderhoek getikt worden.

De eerste helft was echter niets vergeleken met de tweede helft. Al in de 47ste minuut leek het duel beslist te worden. Na licht contact tussen Sokratis en Jean-Kevin Augustin werd eerstgenoemde met rood van het veld gestuurd en mocht de aanvaller van Leipzig aanleggen voor de strafschop. Deze faalde niet en zette de bezoekers op 1-3 tegen de tien van Die Borussen.

De bezoekers weigerden verder te profiteren van het ontregelde Dortmund, want zeven minuten later werd ook Stefan Ilsanker van het veld gestuurd. De verdediger pakte in twee minuten tijd twee gele kaarten en zag na 57 minuten rood. De thuisploeg geloofde er weer in en kreeg op zijn beurt ook een strafschop na een overtreding van Dayotchanculle Upamecano op Aubameyang. De topscorer van de Bundesliga schoot de bal vervolgens feilloos binnen: 2-3.

De wedstrijd golfde vervolgens op en neer, maar Andriy Yarmolenko kreeg in extremis nog dé kans op de 3-3, maar faalde oog in oog met Gulácsi. De ploeg van Bosz kon de eerste Bundesliga-nederlaag niet meer voorkomen en dus kruipt de topdrie dichter bij elkaar. Dortmund gaat nog altijd aan kop met negentien punten, Bayern volgt op twee punten afstand en nummer drie Leipzig staat door de zege op zestien punten uit acht duels.

Voor de koploper van de Bundesliga wacht in de Champions League dinsdag APOEL Nicosia, op hetzelfde moment neemt Leipzig het in het kampioenenbal op tegen FC Porto. Op zaterdag gaan Bosz en zijn mannen op bezoek bij het Eintracht Frankfurt van Jetro Willems, Sébastian Haller en Jonathan de Guzmán.