Lahm ziet driehoek met Alonso en Schweinsteiger niet zitten

Reacties

De 25ste speelronde in de Bundesliga gaat vrijdag om 20.30 uur van start. Vincent Okker, voor Voetbal International volger van de buitenlandse competities, blikt vooruit op de langverwachte rentree van Philipp Lahm bij Bayern München.

Lahm ziet driehoek met Alonso en Schweinsteiger niet zitten

Pep Guardiola weet allang dat het een illusie is om als trainer van Bayern München over een volledig fitte selectie te beschikken. Voor het bezoek aan Werder Bremen van zaterdagmiddag ontbreken voor de verandering weer eens Arjen Robben en Franck Ribéry, de paradepaardjes op de vleugels die gehavend uit de clash met Shakhtar Donetsk kwamen. Daarentegen kijkt Bayern verwachtingsvol uit naar de rentree van Philipp Lahm. Ofwel de meest intelligente voetballer die Guardiola volgens eigen zeggen onder zijn hoede heeft gehad.

Op 18 november brak Lahm tijdens een training zijn rechterenkel, waardoor Bayern München het geruime tijd zonder zijn multifunctionele captain moest doen. In de eerste plaats betekent zijn terugkeer een Motivationsspritze voor de ploeg. En naar goed Duits gebruik was er de voorbije week volop discussie over de positie wáár de ex-international moet gaan spelen. Want Lahm behoort tot de categorie voetballers die overal kunnen voetballen, zo is sinds zijn transformatie van vleugelverdediger tot centrale middenvelder begin vorig seizoen wel gebleken.

Tijdens de galavoorstelling tegen Shakhtar – de 7-0 betekende een evenaring van de grootste Champions League-overwinning in de clubhistorie – behoorde hij tot de wedstrijdselectie. Maar logischerwijs achtte de technische staf het afgelopen woensdag niet noodzakelijk hem in te brengen. Lahms rentree zal naar verwachting vooral gevolgen hebben voor het Beierse middenveld; een terugkeer naar de rechtsbackpositie ziet hij zelf niet zitten.

Bovendien wordt sinds de jaarwisseling volop over de invulling van de Sechser-posities gedebatteerd. Xabi Alonso vormde met Bastian Schweinsteiger (zelf langdurig geblesseerd tijdens de eerste seizoenshelft) het controlerende blok, maar dit bleek niet bepaald complementair. Schweinsteiger (foto onder, rechts) voelde zich te beperkt in zijn bewegingsruimte, terwijl Alonso aanzienlijk minder presteerde als partner van Lahm. Met als gevolg dat het onaantastbaar geachte Bayern München prompt kwetsbaar was in de omschakeling. De 4-1 nederlaag tijdens de topper bij VfL Wolfsburg was daarvan het beste bewijs.

Hoe gaat Guardiola op het middenveld plaats inruimen voor Lahm? Er zullen lastige keuzes gemaakt moeten worden, zo veel is wel duidelijk. 'Zeg nooit nooit. Maar een middenveld met Alonso, Schweinsteiger én Lahm kan ik mij niet echt voorstellen', reageerde Lahm eerder deze week in Kicker. Al stelt de Duitse routinier dat hij ook op andere plaatsen in het veld – zoals op de rechtsback- en rechtshalfpositie – bij de opbouw kan worden betrokken. 'Op de centrale verdedigers en de diepe spits na, zijn alle andere spelers karakterologisch gelijk: veel kleine technische voetballers met een goede pass in de benen. Onze vleugelverdedigers bijvoorbeeld komen veelvuldig op om op het middenveld een man-meer-situatie te creëren.'

Voor het duel bij Werder Bremen zit Xabi Alonso een schorsing uit, waardoor er nog geen heikele keuzes gemaakt hoeven te worden. Eind deze maand zal Bayern München overigens nóg ruimer in de middenveldopties zitten. Thiago Alcântara is dicht bij zijn langverwachte rentree, traint inmiddels weer met de groep. Ook zo'n voetballer van wie Guardiola een groot fan is. Over de invulling van diens rol zal straks eveneens volop worden gediscussieerd. Maar ook Thiago weet dat zijn trainer hem op alle posities kan neerzetten. Want op vrijwel iedere plaats op het veld kan en wil Bayern München de bal hebben.

Bayer Leverkusen 13-03
20:30
VfB Stuttgart
FC Augsburg 14-03
15:30
FSV Mainz 05
1899 Hoffenheim 14-03
15:30
Hamburger SV
Hertha BSC 14-03
15:30
Schalke 04
Werder Bremen 14-03
15:30
Bayern München
Eintracht Frankfurt 14-03
15:30
Paderborn
Borussia Dortmund 14-03
18:30
1. FC Köln
VfL Wolfsburg 15-03
15:30
SC Freiburg
Borussia
Mönchengladbach
15-03
17:30
Hannover 96

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.