Kwakkelend Dortmund komt met de schrik vrij tegen laagvlieger

Borussia Dortmund heeft zich ten koste van FC Ingolstadt 04 geplaatst voor de achtste finale van het toernooi om de DFB Pokal. De Champions League-tegenstander van Ajax ontliep dankzij Thorgan Hazard een verlenging.

Borussia Dortmund
2 - 0
FC Ingolstadt 04

Daags voor de bekerwedstrijd tegen Ingolstadt werd bekend dat Dortmund zijn grootste sterspeler mogelijk de rest van het jaar nog moet missen. Erling Haaland kampt met een heupblessure en ontbrak daardoor ook tegen de hekkensluiter van de Tweede Bundesliga. Trainer Marco Rose besloot ondanks de afwezigheid van Haaland om Donyell Malen gewoon rust te geven voor het bekerduel. Nederlander Immanuel Pherai, vorig seizoen verhuurd aan PEC Zwolle, zat wel bij de wedstrijdselectie en begon op de bank.

Met onder anderen Mats Hummels, Jude Bellingham en Julian Brandt in de basis leek BVB de klus simpel te moeten kunnen klaren. De thuisploeg was ook uiterst dominant en had meer dan zeventig balbezit. Tot het vijandelijke zestienmetergebied zag het veldspel er verzorgd uit, maar in de eindfase ging het vaak net mis. Bellingham raakte in de eerste helft de lat en spits Steffen Tigges trof ook het aluminium.

De tijd begon te dringen voor Dortmund, dat met het oog op het drukke schema er veel aan gelegen was om een verlenging te voorkomen. De topclub brak in de 72ste minuut de ban. Invaller Hazard was pas een minuut ingevallen toen hij het verschil maakte: 1-0. De Belg dribbelde vanaf de linkerflank naar het centrum en kreeg de bal later in de aanval via een voorzet van Brandt terug, waarna hij van dichtbij scoorde. Op aangeven van Brandt zorgde Hazard in de 81ste minuut ook nog voor de 2-0. Daar bleef het bij voor Dortmund, waar Pherai niet meer inviel.

Dortmund spoelde vorig weekend al de kater na de 4-0 Champions League-nederlaag tegen Ajax enigszins weg door met 1-3 te winnen bij Arminia Bielefeld. In de Bundesliga wacht zaterdag een thuiswedstrijd tegen 1. FC Köln, waarna volgende week woensdag de thuiswedstrijd tegen Ajax op het programma staat.

Babelsberg
Babelsberg
0 - 1
RB Leipzig
RB Leipzig

RB Leipzig maakte net als Dortmund weinig indruk in de zestiende finale van het Duitse bekertoernooi. Gewonnen werd er wel door de club van Nederlanders Brian Brobbey en Solomon Bonnah, die op de bank zat. Dominik Szoboszlai opende in de 45ste minuut de score tegen de club die op het vierde niveau actief is. Babelsberg beperkte daarna knap de schade. Brobbey ontbrak door een spierblessure opnieuw bij Leipzig en staat nog maar op 89 minuten speeltijd voor zijn nieuwe club.