Kuipers in illuster rijtje Nederlandse scheidsrechters

Reacties

Björn Kuipers is pas de vierde Nederlandse scheidsrechter die meer dan twee Europese finales achter zijn naam krijgt. Bovendien is hij na Leo Horn, Charles Corver en Dick Jol pas de vierde die mag fluiten in de Europa Cup I-Champions League-finale.

Kuipers in illuster rijtje Nederlandse scheidsrechters

Kuipers werd woensdag aangesteld als scheidsrechter voor de Champions League-finale tussen Atlético Madrid en Real op 24 mei in Lissabon.

Leo Horn was in het seizoen 1956/57 de eerste die namens Nederland een Europese finale floot. Hij was leidsman bij de finale in de Europa Cup I tussen Real Madrid en Fiorentina. Vijf jaar later kreeg hij opnieuw de finale toegewezen toen Benfica en Real Madrid tegenover elkaar stonden.

Andries van Leeuwen, Laurens Ravens en Arie van Gemert floten wel Europese finales, maar deden dat niet in de Europa Cup I (zie overzicht).

Charles Corver trad een jaar nadat hij de finale van de UEFA Cup tussen Juventus en Athletic de Bilbao had gefloten wél in de voetsporen van Horn. Hij floot toen Liverpool en Club Brugge het in 1978 tegen elkaar opnamen in de finale om De Cup met de Grote Oren. Kuipers evenaart die prestatie, aangezien hij na de Europa League-finale van vorig seizoen nu de leiding heeft over de eindstrijd in de Champions League.

Omdat Corver in 1983 in de UEFA Cup-finale de leiding kreeg, is hij samen met Laurens van Ravens (twee keer Europa Cup III en één keer Europa Cup II) de enige die drie finales achter zijn naam heeft staan. Mogelijk evenaart Kuipers in de toekomst dit tweetal dus nog.

Na Corver kregen Jan Keizer, John Blankenstein en Dick Jol ook nog eens de leiding in duel om een Europese hoofdprijs. Jol was in 2001 de tot de aanstelling van Kuipers enige scheidsrechter die ooit de eindstrijd van de Champions League (start in 1992) onder zijn leiding had. Bayern München won na strafschoppen van Valencia.

Overigens is in onderstaand overzicht de Europese Super Cup tussen Barcelona en FC Porto niet meegenomen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.