Kuijt leidt Feyenoord naar eerste landstitel sinds 1999

Reacties

Dirk Kuijt heeft Feyenoord zondagmiddag hoogstpersoonlijk naar het eerste landskampioenschap sinds 1999 geschoten. De 36-jarige aanvoerder groeide uit tot de onbetwiste man van de wedstrijd door drie keer te scoren tegen Heracles Almelo: 3-1. En dus staan de Rotterdammers ook na de 34ste speelronde bovenaan. Het zorgde in de slotfase voor tranen bij Kuijt.

Kuijt leidt Feyenoord naar eerste landstitel sinds 1999

Voorafgaand aan het thuisduel met Heracles leefde Feyenoord nog tussen hoop en vrees. Want wat als de ploeg van Giovanni van Bronckhorst net als tegen Excelsior weer zou bezwijken onder de titelstress? Na de dramatisch verlopen uitwedstrijd tegen de stadgenoot was de voorbereiding nu dan ook totaal anders. Feyenoord trainde de hele week besloten, terwijl de oefensessies vorige week nog massaal werden bezocht, en arriveerde al vroeg bij De Kuip om de hordes supporters te ontlopen.

Of die andere aanpak het verschil heeft gemaakt zal waarschijnlijk altijd een vraag zijn die onbeantwoord blijft, omdat uitgerekend Kuijt na de 38 seconden de score opende. Na een uitglijder van Mike te Wierik kon de 36-jarige captain alleen af op doelman Bram Castro. Hoewel de hoek nog lastig zat was, schoot de Katwijker de bal zonder enige aarzeling via de binnenkant van de paal in de verre hoek. De al maanden uitverkochte Kuip ontplofte, het droomscenario trad in werking.

Dat Kuijt met zijn honderdste Eredivisie-doelpunt namens Feyenoord voor die vroege voorsprong zorgde, maakt het jongensboekverhaal van de routinier compleet. In de zomer van 2015 keerde de 104-voudig international terug in Rotterdam om zijn club de eerste titel sinds 1999 te bezorgen. Een week nadat Van Bronckhorst hem tegen Excelsior op de bank zette, mocht Kuijt door de schorsing van Tonny Vilhena wel in de basis starten en zorgde hij er zelf voor dat hij slaagde in zijn missie.

In de twaalfde minuut kwam immers ook de 2-0 op zijn naam. Nadat de backs Bart Nieuwkoop en Terence Kongolo de bal er met twee dappere pogingen niet in hadden gekregen, eiste Kuijt de rol van Feyenoord-held op door uitstekend binnen te koppen uit een voorzet van Eljero Elia (foto). De ontlading in De Kuip was zo mogelijk nog groter dan bij de 1-0. Kuijt hield het hoofd koel en vierde zijn 101ste goal in Rotterdamse dienst met de geschorste Vilhena, die de wedstrijd vanaf de zijlijn bekeek.

Perfecte start
Na die perfecte start kon Feyenoord achterover leunen en vrijuit voetballen. Zo was Berghuis in de 23ste minuut het eindstation van een fraaie combinatie over de rechterflank, maar de rechtsbuiten schoot in de handen van Castro. Twaalf minuten later kwam Kuijt een teenlengte tekort om zijn hattrick te completeren uit een voorzet van Nicolai Jørgensen, die bij veel aanvallen betrokken was. Vlak voor rust ging een ambitieus schot van Kuijt voorlangs na goed werk van Jens Toornstra.

Naarmate de eerste helft vorderde kreeg Heracles de bal langere periodes in bezit, maar de Tukkers deden daar in de jacht op een ticket voor de play-offs weinig mee. Als Feyenoord druk zette was het de bal vaak meteen weer kwijt. De keren dat de ploeg van John Stegeman wel in de buurt van het doel van Brad Jones kwam, leverden nauwelijks gevaar op. Ook een foutje van Nieuwkoop bleef onbestraft. De enige schade die Feyenoord in die fase opliep was een gele kaart voor Jan-Arie van der Heijden.

Daar kwam meteen na rust nog een domper bij. Kongolo kon de wedstrijd niet afmaken door een liesblessure en werd vervangen door Miquel Nelom. Verder was er geen vuiltje aan de lucht voor Feyenoord, al had Reuven Niemeijer uit een prachtige lange bal van Justin Hoogma na een uur met een volley zomaar de 2-1 kunnen maken. Het fungeerde als wake up-call voor de Rotterdammers, die vlak daarna eindelijk weer eens gevaarlijk werden. Tot twee keer toe was het Berghuis die uithaalde.

Nadat ook Jørgensen, Berghuis en Nieuwkoop nog dicht bij de 3-0 waren geweest, viel die in de 84ste minuut alsnog. Waar Samuel Armenteros enkele minuten daarvoor geen penalty kreeg, ging de bal wel op de stip toen Jørgensen naar de grond ging. Kuijt mocht zijn hattrick completeren: 3-0. Invaller Peter van Ooijen maakte er nog 3-1 van, maar al ruim voor het laatste fluitsignaal schalde het 'Wij worden kampioen' door De Kuip. Feyenoord boekte de vijftiende thuiszege van het seizoen en veroverde de eerste landstitel in achttien jaar.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.