Kuijt bij terugkeer grote man in ruime bekerzege Feyenoord

Feyenoord heeft zich dankzij een eenvoudige zege op ADO Den Haag geplaatst voor de kwarftinales van het toernooi om de KNVB-beker: 5-1. Aanvoerder Dirk Kuijt groeide bij zijn terugkeer in de basis uit tot Man van de Wedstrijd.

Die rentree van Kuijt in de basisopstelling van Feyenoord ging ten koste van Steven Berghuis. Met Berghuis in de ploeg en Jens Toornstra als aanvallende middenvelder boekte Feyenoord een indrukwekkende 0-4 zege op AZ, maar trainer Giovanni van Bronckhorst twijfelde niet om zijn aanvoerder tegen de Hagenaars weer op te stellen. Die keuze pakte goed uit. Binnen zeven minuten was de 36-jarige Kuijt namelijk al dicht bij een treffer, maar ADO-doelman Robert Zwinkels redde knap op zijn kopbal.

Jørgensen
In de 34ste minuut kwam de openingstreffer voor de Rotterdammers er alsnog. Weer was Nicolai Jørgensen de gevierde man. De Deense spits kopte fraai raak uit een voorzet van Karim El Ahmadi uit een korte corner. Het was alweer de zestiende treffer van Jørgensen in 24 duels voor Feyenoord.

In de tweede helft maakte de thuisploeg al snel een einde aan alle illusies van ADO. Thomas Meissner ging in de fout tegen Jørgensen en scheidsrechter Ed Janssen wees naar de stip. Kuijt bleef vervolgens koel en schoot van elf meter de 2-0 binnen. Een kwartier later kon de Feyenoord-aanvoerder opnieuw zijn handen in de lucht steken. Jørgensen was uitgeweken naar de rechterkant en Kuijt dook in het daardoor ontstane gat. De aanvallende middenvelder kon de uitstekende voorzet van de Deen binnenglijden.

Karim El Ahmadi maakte tegen ADO Den Haag alweer zijn vijfde seizoenstreffer voor Feyenoord.

Halverwege de tweede helft was het duel in De Kuip al volledig gespeeld, waarna de bezoekers wel erg veel gas terugnamen. El Ahmadi profiteerde daarvan. De middenvelder kon zich wel erg makkelijk een weg banen door een woud van ADO-spelers en alweer zijn vijfde seizoenstreffer binnenschieten. De riante voorsprong voor Feyenoord gaf Van Bronckhorst de gelegenheid om Terence Kongolo zijn rentree te laten maken. De 22-jarige verdediger, die lang uit de roulatie was met een hamstringblessure, maakte zo zijn eerste speelminuten sinds 6 november.

Hattrick
Kuijt zorgde tien minuten voor tijd voor de kers op zijn eigen taart. De aanvoerder was alert na een te korte terugkopbal van Tom Beugelsdijk en werd vervolgens gevloerd door Zwinkels. Ook bij zijn tweede penalty bleef hij rustig, waardoor hij zijn hattrick vervolmaakte. Tot grote frustratie van doelman Brad Jones redde Gervane Kastaneer in de slotfase nog de eer voor ADO door op aangeven van Sheraldo Becker de 5-1 binnen te tikken.

Door de ruime zege op ADO plaatst Feyenoord zich na FC Volendam, SC Heerenveen, FC Utrecht, Vitesse en AZ als zesde club voor de kwartfinales van het bekertoernooi. De Rotterdammers blijven daardoor in de race voor het prolongeren van de bekerwinst van vorig seizoen.