Kuijt al twintig jaar garantie voor doelpunten

Reacties

Op het moment dat Feyenoord een doelpunt het hardst nodig had, nam Dirk Kuijt zijn ploeg bij de hand tegen Roda JC Kerkrade (0-2). Voor de winterstop waren er nog twijfels over de 36-jarige routinier, maar de Katwijkse captain bewees zondag nog altijd belangrijk te zijn voor de Rotterdammers.

Kuijt al twintig jaar garantie voor doelpunten

Daar werd een maand geleden even aan getwijfeld. Trainer Giovanni van Bronckhorst hield Kuijt negentig minuten lang op de bank op bezoek bij AZ, waar Feyenoord een van zijn beste wedstrijden van het seizoen speelde: 0-4. Het ging de dagen erna echter vooral over de zeldzame reserverol van Kuijt. 'Dat vind ik een beetje jammer', zei de 104-voudig international de woensdag erna. Hij had zojuist zijn voeten laten spreken met drie goals tegen ADO Den Haag. 'Maar ik hoef niemand meer iets te bewijzen.'

Dat blijkt ook in het nieuwe jaar. Feyenoord dreigde de traditie van de januaridip in stand te houden in Kerkrade. De winterkampioen stevende af op een 0-0 gelijkspel tegen Roda JC, de stugge ploeg die eerder dit seizoen Ajax (2-2) en PSV (0-0) al twee punten afsnoepte. Twintig minuten voor tijd brak Kuijt echter de ban, al had zijn 148ste treffer in de Eredivisie volgens scheidsrechter Kevin Blom moeten worden afgekeurd wegens buitenspel. De doelpuntenmaker zelf had het niet door. 'Was het buitenspel? Het zal niet veel zijn geweest.'

De treffer van Kuijt telde. En dus is de voormalig aanvaller van FC Utrecht, Liverpool en Fenerbahçe voor het twintigste kalenderjaar op rij trefzeker. Op 20 september 1998 maakte de van Quick Boys afkomstige aanvaller op achttienjarige leeftijd zijn eerste competitiedoelpunt voor Utrecht tegen Fortuna Sittard. Sindsdien was het in elk jaar raak. Omdat Kuijt zondag zijn tiende officiële treffer van het seizoen maakte, haalde hij bovendien vrijwel altijd de dubbele cijfers; alleen in zijn eerste jaar bij Utrecht (1998/99) en zijn laatste seizoen bij Liverpool (2011/12) niet.

Dirk Kuijt maakte in Kerkrade zijn 148ste treffer in de Eredivisie en de 290ste officiële treffer van zijn loopbaan.
Dirk Kuijt maakte in Kerkrade zijn 148ste treffer in de Eredivisie en de 290ste officiële treffer van zijn loopbaan.

Van Bronckhorst haalde een maand geleden al aan dat Kuijt ook op 36-jarige leeftijd nog altijd van waarde is voor Feyenoord. Ook het aandeel van Nicolai Jørgensen in de koppositie is onmiskenbaar. De Deense spits verzuimde op zijn verjaardag ondanks enkele grote kansen te scoren, maar is behalve topscorer van de Eredivisie nu ook de assistkoning. Met twee assists tilde de 26-jarige zomeraankoop zijn totaal naar acht, één meer dan ploeggenoot Jens Toornstra. In totaal was Jørgensen bij twintig van de 49 Rotterdamse Eredivisie-treffers betrokken.

Topscorers aller tijden in de Eredivisie
Speler Club(s) Goals
Willy van der Kuijlen PSV, MVV 311
Ruud Geels Telstar, Feyenoord, Go Ahead, Ajax, Sparta, PSV, NAC 266
Johan Cruijff Ajax, Feyenoord 216
Kees Kist AZ '67 212
Tonny van der Linden DOS 208
Henk Groot Ajax, Feyenoord 195
Peter Houtman Feyenoord, FC Groningen, Sparta, FC Den Haag 180
Sjaak Swart Ajax 175
Leo van Veen DOS, FC Utrecht, Ajax 174
Cor van der Gijp Feyenoord 161
Wim Kieft Ajax, PSV 158
Charly Bosveld SC Enschede, Sparta, Vitesse 154
Hallvar Thoresen FC Twente, PSV 152
Dirk Kuijt FC Utrecht, Feyenoord 148
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.