Krul kijkt terug op moment van glorie: 'Kom maar op'

Reacties

Tim Krul beleefde op zaterdag 5 juli in de WK-kwartfinale van het Nederlands elftal tegen Costa Rica zijn hoogtepunt van 2014. De Newcastle United-doelman kijkt vol trots terug op zijn moment of fame.

Krul kijkt terug op moment van glorie: 'Kom maar op'

Bondscoach Louis van Gaal bracht in het Braziliaanse Salvador diep in de verlenging Krul als vervanger van Jasper Cillessen met het oog op de penaltyserie. Daarin groeide de Hagenaar uit tot de gevierde man van Oranje door twee inzetten van de Midden-Amerikanen te keren.

Wordt er over twintig jaar nog over dat moment gesproken? Dat is de vraag die de sluitpost bij de NOS op zich krijgt afgevuurd. 'Dat denk ik wel', beantwoordt hij desgevraagd. 'Dat dan zo gebeurt, daar kan je alleen maar van dromen. Zo'n platform, zo'n stadion én zo'n moment. Het was de kwartfinale van het WK. Ik had zoiets van: kom maar op. Het was een fantastische avond om mee te maken', aldus de doelman van Oranje, dat destijds in de halve finale na opnieuw strafschoppen uitgeschakeld zou worden door Argentinië. Destijds hield Van Gaal geen derde wissel meer over om Krul nog in te brengen.

Hét moment van 2014 voor Tim Krul.
Hét moment van 2014 voor Tim Krul.

'Ik hoorde het pas vlak voordat we het hotel verlieten', blikt Krul terug op het destijds al voor de wedstrijd bedachte plan. 'Keeperstrainer Frans Hoek vertelde me dat ik gebruikt zo worden als er penalty's zouden komen. Eerst dacht ik nog: Het zal wel, penalty's komen er toch niet. Maar toen we tijdens de wedstrijd paal en lat raakten, begon het wel een beetje te kriebelen.'

Door het vooropgezette plan kon Krul zijn mogelijke rol niet delen met zijn ploeggenoten. Ook niet met Jasper Cillessen, die kort na zijn wissel zijn woede zou botvieren op een waterzak maar na de beslissende redding van zijn collega wel als een van de eersten bij de Hagenaar was om hem te feliciteren. 'Natuurlijk was het een beetje moeilijk om mijn mond te houden tegen mijn maatjes. Mijn vader wist het overigens wel, die heb ik snel ge-sms't.'

Druk
'Als je geen bal pakt, sta je aardig voor lul', weet Krul dat het ook anders had kunnen lopen. 'Maar de druk op die jongens, dat zag je echt in hun ogen. Zij dachten ook, het is toch de kwartfinale van een WK', aldus de Newcastle-goalie, die die druk met handgebaren en het nodige commentaar alleen maar vergrootte.

Volgens Krul is een heldenrol in een penaltyserie niet altijd toeval. 'We  hebben voor het WK heel lang getraind op het lang blijven staan en goed kijken. Als je sommige trucjes toepast, maak je je kans op reddingen groter. Al spelen mijn lengte en reach natuurlijk wel mee', aldus de momenteel met een enkelblessure kampende doelman. In januari verwacht de goalie weer te kunnen keepen. Daardoor mist hij wel het weerzien op Old Trafford met Louis van Gaal, die als manager van Manchester United op tweede kerstdag The Magpies ontvangt.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.