VI Live: Krul redt Oranje, geniale wissel Van Gaal

Reacties

Om ook tijdens de wedstrijden op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen is er de rubriek VI Live, waarin de redactie van Voetbal International het WK op de voet volgt.

VI Live: Krul redt Oranje, geniale wissel Van Gaal

Bij deze sluiten we VI Live af. Blik terug op de krankzinnige wedstrijd van Oranje

00.45 uur: KRUL HELD VAN DE DAG
Tim Krul stop twee strafschoppen en redt Oranje in de kwartfinale tegen Costa Rica! Wat een geniale wissel van Van Gaal!

00.40 uur:
- Celso Borges scoort, Krul naar de juiste hoek
- Robin van Persie scoort!
- BRYAN RUIZ MIST, KRUL ZIT WEER GOED!
- ROBBEN SCOORT, ORANJE LEIDT!
- Gonzales scoort
- Ook Sneijder schiet raak, de druk ligt bij Bolanos
- Maar Bolanos scoort wel, al zit Krul in de buurt.
- KUIJT MIST NIET EN ZET ORANJE OP MATCHPOINT!
- KRUL KEERT INZET UMANA EN HELPT ORANJE AAN PLAATS BIJ LAATSTE VIER

00.34 uur: STRAFSCHOPPEN MOETEN UITKOMST BIEDEN!
Geen doelpunten, maar wel een last minute-wissel. Tim Krul vervangt Jasper Cillessen met het oog op de beslissende strafschoppenserie. Saillant detail: Cillessen kreeg zestien penaty's tegen maar pakte er niet één.

00.32 uur: CILLESSEN REDT ORANJE
Jasper Cillessen kreeg de hele tweede helft en de verlenging niets te doen, maar staat er wel wanneer het echt nodig is. De Oranje-goalie keert de inzet van Umana.

00.16 uur: HUNTELAAR VOOR INDI
Klaas-Jan Huntelaar komt in de ploeg voor Bruno Martins Indi! Is Van Gaal andermaal gelukkig met zijn wisselbeleid?

00.15 uur: DE EERSTE HELFT VAN DE VERLENGING ZIT EROP
Laten we hopen dat Oranje de strafschoppenserie weet te voorkomen. Zeker gezien de vorm van doelman Keylor Navas.

00.03 uur: HET BEGINT EENTONIG TE WORDEN
Keylor Navas keert voor de zoveelste keer een inzet van Oranje. Dit keer pakt hij de kopbal van Dirk Kuijt. Ondertussen voert Costa Rica de laatste wissel door. José Cubero vervangt Yeltsin Tejeda.

23.59 uur: HUNTELAAR UIT DE DUG-OUT GESTUURD
Oranje heeft een doelpunt nodig, dat beseft ook Louis van Gaal! De bondscoach geeft Huntelaar het signaal dat hij zich warm mag gaan lopen!

23.52 uur: WE GAAN VERLENGEN
Nederland maakt zich op voor de verlenging. En dat terwijl Oranje qua kansen misschien wel met 5-0 voor had kunnen, misschien wel moeten, staan!

23.49 uur: WAT GEBEURT ER ALLEMAAL IN SALVADOR!
Leg dit maar eens uit! Waarom is er nog niet gescoord in Salvador? Weer een grote kans voor Robin van Persie, maar twee spelers en de lat zitten de captain in de weg.

23.46 uur: VAN PERSIE MIST OPNIEUW
Van Persie krijgt de bal op een presenteerblad van Wesley Sneijder, maar faalt hopeloos vanuit zeeeeeeeer kansrijke positie. Weer is Sneijder aangever! Hij groeit in het toernooi, laten we hopen dat hij deze vorm doortrekt naar de halve finale.

23.41 uur: EN NU IS HET WEER NAVAS
Het is om gek van te worden. Nu pakt doelman Navas een schot van Van Persie! De aanvoerder kapt en draait maar stuit andermaal op de absolute uitblinker in Salvador.

23.38 uur: PAAL
Wesley Sneijder schiet de bal op de paal vanuit een directe vrije trap! Eindelijk leek Navas verschalkt, maar het aluminium zit Oranje dit keer in de weg.

23.37 uur: WAT EEN KNAL VAN LENS
Jeremain Lens haalt snoeihard uit, maar zijn schot komt terecht op de vuisten van uitblinker Keylor Navas. Overigens deed Lens dit vanuit buitenspelpositie.

23.35 uur: TWEEDE WISSEL COSTA RICA
Bondscoach Jorge Luis Pinto moet Cristian Gamboa noodgedwongen naar de kant halen. De rechtsachter moet per brancard van het veld en wordt vervangen door Dave Myrie.

23.33 uur: LENS VOOR DEPAY
Louis van Gaal brengt Jeremain Lens in het laatste kwartier voor de moegestreden Memphis Depay. Grote vraag van voetbalminnend Nederland blijft: wanneer komt Klaas-Jan Huntelaar?

23.32 uur: KOPKANS VLAAR
Wesley Sneijder vindt het hoofd van Ron Vlaar, maar de fysiek sterke centrumverdediger kopt over.

23.19 uur: CAMPBELL NAAR DE KANT
Joel Campbell, een van de smaakmaker van dit WK, wordt na 65 minuten naar de kant gehaald. De aanvaller van Arsenal moet plaatsmaken voor Marco Urena. Ondertussen is Jeremain Lens begonnen aan zijn warming-up.

23.15 uur: WEINIG SPANNENDE MOMENTEN
Bazlbezit, maar geen kansen voor Oranje, terwijl Costa Rica zo en nu dan gevaar sticht uit dode spelmomenten.

23:02 uur: GEEN WIJZIGINGEN
De tweede helft is begonnen met dezelfde elf spelers. Wanneer gaat Van Gaal ingrijpen?

22.46 uur: GEEN DOELPUNTEN TOT DUSVER
Geen treffers in Salvador en dat is vooral vervelend voor Oranje. Nederland valt aan, krijgt voldoende kansen, maar de stand is nog altijd 0-0. Uitblinker van de eerste helft: Keylor Navas, zonder enige twijfel!

22.39 uur: NAVAS PLUKT SCHOT UIT DE KRUISING
Wanneer valt-ie?? Nu is Wesley Sneijder dicht bij een doelpunt. De kleine spelmaker schiet vanuit een directe vrije trap de bal richting de bovenhoek, maar weer is daar uitblinker Navas.

22.33 uur: SPANNENDE MOMENTEN
Gespannen koppies bij Oranje als Costa Rica gaat aanleggen voor een vrije trap. Doelman Jasper Cillessen plukt de bal uit de lucht en stuurt Robben de diepte in, maar de vliegensvlugge aanvaller wordt neergelegd door Junior Díaz, die even later de gele krijgt voorgehouden. Van Gaal is de tackles op Robben duidelijk zat.

22.29 uur: OPNIEUW NAVAS
Doelman Keylor Navas pakt opnieuw een inzet van Oranje. Dit keer keert de sluitpost van Levante het schot van Depay.

22.26 uur: ORANJE KOMT LOS
En weer is Nederland dicht bij de openingstreffer. Dirk Kuijt komt andermaal door vanaf rechts, zet voor op Van Persie, maar de aanvaller kan zijn voet niet goed achter de bal krijgen.

22.22 uur: GROTE SCHIETKANSEN ORANJE
Robin van Persie krijgt dé kans op de 1-0. De aanvoerder wordt aangespeeld door Memphis Depay, maar schiet op de benen van doelman Keylor Navas. Wesley Sneijder pikt de bal op uit de rebound, maar ook hij weet geen doel te treffen.

22.20 uur: NEDERLAND AAN DE BAL
Oranje heeft, zoals verwacht, het meeste balbezit, terwijl Costa Rica onder aanvoering van Bryan Ruiz vooral gevaarlijk is in de counter.

22.06 uur: FELLE START
Het spel vliegt op en neer. Oranje is dreigend vanaf de linkerkant, terwijl Costa Rica razendsnel de counter inzet.

22.00 uur: AFTRAP NEDERLAND - COSTA RICA
En we zijn begonnen. Hierbij nogmaals de opstellingen.
Nederland:  Cillessen; Kuijt, De Vrij, Vlaar, Indi; Wijnaldum, Sneijder, Blind; Robben, Van Persie, Depay.     
Costa Rica:
Navas; Gamboa, Umaña, Giancarlo González, Acosta, Díaz; Tejeda, Ruiz, Borges, Bolanos; Campbell.

21.50 uur: ORANJE STAAT KLAAR IN DE CATACOMBEN
Gespannen gezichten! De spelers staan klaar om het veld in Salvador te betreden. In de Arena Fonte Nova begon het toernooi voor Oranje. En hoe! Laten we hopen dat de 5-1 zege op Spanje een voorbode is voor de wedstrijd tegen Costa Rica.

21.44 uur: SNEIJDER EVENAART COCU
Wesley Sneijder evenaart Phillip Cocu op de ranglijst van Oranje-internationals met de meeste toernooiwedstrijden. De middenvelder van Galatasaray speelt tegen Costa Rica zijn 24ste wedstrijd op EK- en WK-eindronden. Alleen Edwin van der Sar (27) en Dennis Bergkamp (25) kwamen vaker in actie op een groot toernooi.

21.37 uur: ORANJE GAAT VOOR VIJFDE HALVE FINALE
Oranje kan zich voor de vijfde keer in zijn historie scharen onder de beste vier van een WK-eindronde. Dat lukte eerder in 1974 (verliezend finalist), 1978 (verliezend finalist), 1998 (vierde plaats) en 2010 (verliezend finalist).

21.25 uur: DRIE ORANJE-SPELERS OP SCHERP
Daley Blind, Stefan de Vrij en Jonathan de Guzman moeten eventueel de halve finale missen. Het trio staat op scherp en is geschorst wanneer ze een gele incasseren. Bij Costa Rica zijn er liefst zes speler op scherp: Cubero, Gonzalez, Granados, Navas, Tjeda en Ruiz.

21.22 uur: OOK DE VELDSPELERS ZIJN BEZIG MET DE WARMING-UP

21.20 uur: NEDERLAND VOOR HET EERST TEGEN COSTA RICA
Het Nederlands elftal staat voor de eerste keer in zijn geschiedenis tegenover Costa Rica. Oranje werkte in het verleden zestien wedstrijden af tegen zes andere landen uit Midden- en Noord-Amerika. Daarvan won de ploeg er twaalf, tegen twee gelijke spelen en twee nederlagen (doelcijfers 43-17).

21:05 uur: CILLESSEN OP HET VELD
Jasper Cillessen is zoals verwacht weer als eerst op het veld in Salvador. De doelman wordt tijdens de warming-up ondersteund door Tim Krul en Michel Vorm, de reserve-keepers van Oranje.

20.45 uur: DE SFEER ZIT ER AL GOED IN!

20.33 uur: OPSTELLINGEN ORANJE EN COSTA RICA BEKEND
De opstellingen van het Nederlands elftal en Costa Rica zijn bekend. Memphis Depay maakt zijn debuut in de basis en start als linksbuiten, terwijl aanvankelijk werd verwacht dat hij als aanvallende back op de linkerflank zou spelen. Bruno Martins Indi keert terug in de basis. Hij speelt centraal achterin, waardoor Daley Blind doorschuift naar het middenveld en de plaats inneemt van de geblesseerde Nigel de Jong. In Salvador neemt Dirk Kuijt de rechtsbackpositie in. Bij Costa Rica vervangt Johnny Acosta de geschorste Oscar Duarte. 
Nederland:  Cillessen; Kuijt, De Vrij, Vlaar, Indi; Wijnaldum, Sneijder, Blind; Robben, Van Persie, Depay.     
Costa Rica: Navas; Gamboa, Umaña, Giancarlo González, Acosta, Díaz; Tejeda, Ruiz, Borges, Bolanos; Campbell.

19.53 uur: ARGENTINIË TEN KOSTE VAN BELGEN DOOR
Het is afgelopen! Door de vroege goal van Gonzalo Higuaín wint Argentinië met 1-0 van België: onze zuiderburen kunnen naar huis. De Belgen konden in de slotfase niet echt een vuist maken, ondanks kansen voor Romelu Lukaku en Axel Witsel, en dus is Argentinië de mogelijke tegenstander van het Nederlands elftal in de halve finale. Messi en co kunnen rustig afwachten hoe Oranje het later vanavond tegen Costa Rica doet.

19.38 uur: BELGIË HEEFT NOG TIEN MINUTEN
Het begint krap te worden voor België... Nog ongeveer tien minuten rest de ploeg om een verlenging (of misschien nog wel meer?) af te dwingen. Eden Hazard is er inmiddels af, voor hem is voormalig FC Twente-speler Nacer Chadli gekomen. Argentinië heeft doelpuntenmaker Gonzalo Higuaín naar de kant gehaald voor middenvelder Fernando Gago.

19.26 uur: ALDERWEIRELD MIST EVENTUELE HALVE FINALE
Toby Alderweireld krijgt geel voor een forse charge op Lucas Biglia. De voormalig Ajacied, in het Belgische nationale elftal rechtsback, mist daardoor een eventuele halve finale van België.

19.19 uur: FELLAINI FAALT MET HET HOOFD
Oef! Dat was een prima kans voor België. Marouane Fellaini kon koppen, maar kreeg de bal niet lekker naar de grond en knikte over. De Rode Duivels lijken met nog ongeveer een halfuur te gaan wél te beseffen dat er werk aan de winkel is.

19.17 uur: DUBBELE WISSEL BIJ BELGIË
Romelu Lukaku en Dries Mertens lossen Kevin Mirallas en Divock Origi af. Kunnen de invallers België terug in de wedstrijd brengen tegen Argentinië?

19.12 uur: HIGUAÍN HAD ZICH ONSTERFELIJK KUNNEN MAKEN
Daar komen onze zuiderburen goed weg, want dat had de 2-0 móéten zijn. Gonzalo Higuaín werkt zich wel erg simpel langs Vincent Kompany, maar schiet vervolgens via de lat over.

19.03 uur: BELGIË EN ARGENTINIË BEGINNEN AAN TWEEDE HELFT
De tweede helft is begonnen, Argentinië heeft afgetrapt. Statistisch gezien hoeft België zich nog geen al te grote zorgen te maken. Tot nu vielen álle zes goals die de Belgen maakten in de 70ste minuut of later. Tijd genoeg om die 1-0 achterstand recht te zetten dus...

18.48 uur: BELGIË KIJKT HALVERWEGE TEGEN ACHTERSTAND AAN
Het is rust in Brasília: Argentinië leidt met 1-0 door een vroege goal van Gonzalo Higuaín. Zo zal Marc Wilmots, die dit WK al een paar keer prima wisselde, een list moeten bedenken om alsnog de halve finale te bereiken. Nogmaals: de winnaar van dit duel is de mogelijke tegenstander van Oranje in de halve finale. Vooralsnog lijken dat dus Messi en co te worden....

18.41 uur: MESSI EN MIRALLAS MISSEN
Dat waren twee kansen in korte tijd. Lionel Messi kreeg net buiten het strafschopgebied een vrije trap te nemen, maar ramde hem keihard over. Aan de andere kant mocht Kevin Mirallas kort daarna behoorlijk vrij inkoppen, maar knikte net naast.

18.32 uur: ÁNGEL DI MARÍA GEBLESSEERD NAAR DE KANT
Een gevoelige tik voor de Argentijnen. Ángel di María, tot nu toe dreigend aanwezig, moet met een blessure naar de kant. Enzo Pérez komt er voor hem in. Het is voor Alejandro Sabella al de tweede aanvallende aderlating: ook Sergio Agüero heeft een blessure. Die lijkt dit WK echter nog wel in actie te kunnen gaan komen.

18.27: DUIVELS BEGINNEN JACHT, KANS VOOR ARGENTINIË
Net op het moment dat Belgiè wat begint aan te dringen, krijgt Argentinië een mogelijkheid. Het tweede schot van Kevin De Bruyne was wat beter dan z'n eerste: Sergio Romero kan de inzet wegboksen. Even later komt Ángel di María in gevaarlijk positie, maar zijn schot wordt weer geblokt.

18.14 uur: EERSTE WAPENFEIT BELGIË IS SCHOT DE BRUYNE
Ook voor de vroege openingsgoal was België de onderliggende partij. Een voorzet van Ezequiel Lavezzi werd door Vincent Kompany weggewerkt, waarna Jan Vertonghen een schotje van Ángel di María blokte. Na dertien minuten zagen we zojuist het eerste teken van Belgisch leven: een afstandschot van Kevin De Bruyne kwam niet in de buurt van het doel.

18.08 uur: ARGENTIJNEN AL VROEG OP VOORSPRONG
Balverlies van Vicnent Kompany komt België verschrikkelijk duur te staan. Gonzalo Higuaín krijgt de bal even later uit de kluts voor zijn rechtervoet en schiet knap raak in de lange hoek; Thibaut Courtois is kansloos. Argentinië staat met 1-0 voor!

De Belgische doelman Thibaut Courtois (midden) baalt na de 1-0 van Gonzalo Higuaïn (rechts).
De Belgische doelman Thibaut Courtois (midden) baalt na de 1-0 van Gonzalo Higuaïn (rechts).

18.00 uur: DERDE KWARTFINALE GAAT VAN START
We zijn begonnen in Brasília! België heeft afgetrapt en gaat op jacht naar een evenaring van het beste WK-resultaat ooit: de halve finale. Toen, in 1986, troffen de Belgen in die halve eindstrijd nota bene Argentinië, dat met 2-0 won. De winnaar van dit duel ontmoet woensdag de winnaar van Nederland tegen Costa Rica.

17.39 uur: ALDERWEIRELD FIT OM TE STARTEN
Toby Alderweireld is fit genoeg om in de basis te beginnen! De oud-Ajacied moest de warming-up even afwachten, maar zal 'gewoon' starten.

17.08 uur: PROBLEMEN ALDERWEIRELD
Het is nog twijfelachtig of Toby Alderweireld kan meespelen tegen Argentinië, zo vertelt Marc Wilmots voor de camera's van de Belgische tv. In de warming-up moet blijken of de verdediger van Atlético Madrid fit genoeg is. Zo niet, dan speelt Laurent Ciman.

16.45 uur: OPSTELLINGEN ARGENTINIË - BELGIË
De opstellingen van Argentinië en België zijn bekend. Waar Marc Wilmots slechts één wijziging heeft doorgevoerd door Dries Mertens op de bank te zetten ten faveure van Kevin Mirallas, heeft Alejandro Sabella zijn elftal op drie plaatsen aangepast. Achterin start Martín Demichelis, op het middenveld speelt Lucas Biglia. Het gaat ten koste van Federico Fernández en Fernando Gago. José María Basanta vervangt de geschorste Marcos Rojo op de linksbackpositie.
Opstellingen:
Argentinië: Romero; Zabaleta, Demichelis, Garay, Rojo; Biglia, Mascherano; Lavezzi, Messi, Di María; Higuaín.
België: Courtois; Alderweireld, Van Buyten, Kompany, Vertonghen; Witsel, Fellaini; Mirallas, De Bruyne, Hazard; Origi.

Voor alle uitslagen en doelpuntenmakers van de bovenstaande competities kunt u terecht in het VI Matchcenter. Ook bieden wij een overzicht van al het Voetbal op TV.
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.