Koploper Villarreal morst, Athletic te sterk voor Valencia

Primera División-koploper Villarreal is op bezoek bij Levante getrakteerd op de eerste competitienederlaag (1-0) van het seizoen. Athletic de Bilbao boekte een 3-1 thuiszege op Valencia.

Levante- Villarreal 1-0
Met zestien punten uit zes wedstrijden ging Villarreal als trotse koploper op bezoek bij Levante. De hoop op een zege kreeg nog voor rust een flinke knauw toen linksback Bojan Jókic zijn tweede gele kaart kreeg en de lijstaanvoerder verder moest met tien man.

Het tiental maakte in de tweede helft geen enkel moment aanspraak op drie punten. Pas in de 74ste minuut viel de eerste doelpoging te noteren van Villarreal, dat donderdag in de Europa League met 1-0 te sterk was geweest voor Viktoria Plzen.

In de 83ste minuut besliste Deyverson de wedstrijd, die lange tijd op een doelpuntloze uitslag leek af te stevenen. Villarreal-doelman Alphonse Areola (foto) had geen antwoord op een volley van de 24-jarige Braziliaan, die Levante zo de eerste zege van het seizoen bezorgde.

Ondanks de nederlaag blijft Villarreal voorlopig koploper. Real Madrid kan de eerste plek overnemen als het later vandaag van stadgenoot Atlético Madrid wint (aftrap 20.30 uur).

Athletic de Bilbao - Valencia 3-1
Athletic heeft de thuiswedstrijd tegen Valencia aangegrepen om de kater na het Europa League-verlies tegen AZ (2-1) weg te spoelen.  Even leken de Basken in het eigen San Mamés opnieuw een tik te krijgen door een vroege treffer van Dani Parejo. De middenvelder zette de bezoekers op voorsprong door een vrije trap op elegante wijze binnen te schieten.

Het openingsdoelpunt schudde Athletic wakker. De ploeg van trainer Ernesto Valverde kende een slechte competitiestart met slechts één zege na zes duels en had dus wat recht te zetten.  De ploeg ging na de 0-1 op jacht naar eerherstel en dat resulteerde nog voor rust in een treffer van Aymeric Laporte, die uit een corner raak kopte.

In de tweede helft groeide de in 2012 van Valencia overgekomen Aritz Aduriz uit tot uitblinker. De spits, die in Alkmaar al invaller binnen de lijnen was gekomen, stelde Markel Susaeta met een intelligente steekbal in staat de 2-1 binnen te schieten.  Met een schuiver in de hoek zorgde Aduriz zelf voor het slotakkoord in het duel met  zijn oude club.